Veera Antsalo:
Helmikuussa Helsingin kaupunginkirjasto jakaa tunnustuspalkinnon kahdelletoista viime vuonna ilmestyneelle kaunokirjalliselle teokselle:
12 osumaa on Helsingin kaupunginkirjaston jakama tunnustuspalkinto, joka nostaa esiin vuosittain12 herkullisinta ja kiinnostavinta kaunokirjallista teosta. Ensimmäisen kerran tunnustuspalkinto jaetaan lainanpäivänä 8. helmikuuta 2012. Helsingin kaupunginkirjaston ansiokkaasta henkilökunnasta koottu seitsemän hengen raati tekee tiukan valinnan. Tarkoituksena on löytää laadukasta, koskettavaa, naurattavaa, ajatuksia ja intohimoja herättävää, ilostuttavaa luettavaa.
Tehtävä ei ole helppo. Upeita kirjoja on paljon, yhtä paljon kuin on lukijoita. Se, mikä saa toisen haltioitumaan, saa toisen haukottelemaan. Se, mikä saa toisen purskahtamaan nauruun, on toisesta mautonta huttua.
12 osumaa nostaa estradille kirjoja, joiden ohi ei kannata kävellä.
Blogistamme löydät tärppejä kirjoista, joita olemme vuoden aikana lukeneet. Blogi ei ole missään nimessä kattava, olemme lukeneet paljon muutakin, mutta blogiin päätyneet kirjat ovat saaneet sormet näppäimille.
Osallistu keskusteluun, kommentoi ja vinkaa meille ja muille kirjoja, joita ei kannata ohittaa. Entä ne kirjat, joita ei kannata lukea – niitäkin on. Raatimme kuitenkin toivoo, että kaikki kirjat löytäisivät lukijan.
Raatiin kuuluu seitsemän kirjastoammattilaista eri Helsingin kirjastoista. Ilahduttavinta tässä tunnustuspalkinnossa on tietenkin se, että esiin nostetaan kokonaista 12 kirjaa, ei yhtä ylitse muiden. Mukana on niin kotimainen kuin käännöskirjallisuuskin.
Myös lukijat voivat äänestää omaa suosikkiaan vuoden 2011 kirjojen joukosta 12 osumaan nettisivuilla 5.2. asti. Äänestäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.
12 osumaan nettisivut ovat kauniit ja selkeät ja raatilaisten blogimerkinnät esittelevät vuoden varrella ilmestynyttä kirjallisuutta. Mutta miksi runot ja novellit on työnnetty omaan marginaaliseen osastoonsa? Ja miksi ne jakavat saman osaston? Sivuilla on esitelty runo- ja novellikokoelmia on aika vähän.
Toisaalta, sivuilla esiteltyä kaunokirjallisuutta ei ole rajattu mitenkään, esim. ”suomenkielinen aikuisille suunnattu kaunokirjallisuus” eli minkälaisesta joukosta tunnustuspalkinnon saajat otetaan esille? Etsimällä löysin näiltä täysin suomenkielisiltä sivuilta yhden ruotsinkielisen kirjan eli oletettavasti mukana on sekä suomen- että ruotsinkielinen kirjallisuus. Lastenkirjoja ei tullut vastaan, mutta Ville Tietäväisen sarjakuvaromaani Näkymättömät kädet on esitelty romaanien luokassa. Genreille on annettu avainsanoja, esm. rikoskirjallisuus, psykologinen jännityskirjallisuus, tieteiskirjallisuus, rakkausromaanit jne. mutta esim. käännöskirjoille ei ole omaa tagia, ei myöskään ruotsinkielisille kirjoille.
Entä oma suosikkini vuoden 2011 kaunokirjoista? En ole kovin monta lukenut koska luen uutuuskirjoja yleensä parin vuoden viiveellä. En osaa valita yhtä ylitse muiden, en edes kahta. Päädyin äänestämään runouden hyväksi, Silene Lehdon teosta Hän lähti valaiden matkaan, jossa minua viehätti lähtökohtana käytetty roolirunous sekä absurdi, tarkka huumori. Olisin myös voinut äänestää toista viime vuoden suosikkiani, Jouko Sirolan romaania Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä, joka on absurdi sekin, synkkä ja huimaava kuvaus ihmisen sisäisen maailman ja todellisuuden törmäyskurssilta. JP Koskisen Paholaisen vasara näyttää saaneen suuren suosion äänestäneiden joukossa.