Särötär

Särötär ei kainostele!

Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särön vuonna 2021 perustama kustantamo julkaisee noin yhden kirjan vuodessa. Emme toistaiseksi ota uusia käsikirjoituksia vastaan. Kustantamon yhteystiedot löytyvät sivun alalaidasta.

Tulevat kirjat:

2024:

Olga Tokarczuk: Anna In maailman hautakammioissa.

(Alkuteos Anna In w grobowcach świata, 2006.) Suomentanut Tapani Kärkkäinen. Romaani.

Olga Tokarczuk (s. 1962). (Kuva: Krzysztof Dubiel / Instytut Książki)

2025:

Sahra Wagenknecht: Itseriittoiset – ohjelmani yhteisöllisyyden puolesta.

(Alkuteos Die Selbstgerechten, 2021.) Suomentaja Riikka Uhlig. Tietokirja.

Saksan politiikka on myllerryksessä: hallitus on epäsuositumpi kuin koskaan, ja maanviljelijät protestoivat elinkeinonsa puolesta. Vasemmistopuolueiden kannatus on laskussa, ja oikeistopopulistinen AfD kasvattaa suosiotaan joka puolella maata. Saksalaisen politiikan tutkijan mukaan vasemmiston poliittisten painopisteiden siirtyminen yhä enemmän identiteetti- ja ilmastopolitiikkaan karkottaa perinteisiä työväestön äänestäjiä ja sataa lopulta AfD:n laariin.

Todelliseksi vastavoimaksi oikeistopopulismille ennakoidaan Sahra Wagenknechtiä, jonka menestysteoksen Die Selbstgerechten (“Itseriittoiset”) Särötär julkaisee vuonna 2025 suomeksi.

Saksalais-iranilaisen Wagenknechtin teoksen kritiikki nykyvasemmistoa kohtaan aiheutti kohun hänen omassa puolueessaan Die Linkessä, josta hän erosi vuonna 2023. Wagenknecht perusti alkuvuodesta 2024 oman, nopeasti suosiota keränneen vasemmistokonservatiivisen puolueensa, Bündnis Sahra Wagenknechtin (BSW), joka ajaa pienituloisen työväestön asemaa ja kritisoi globalisaation haitallisia lieveilmiöitä.

Die Selbstgerechten -teoksen painopisteet ovat Saksan ja Euroopan talous- ja yhteiskuntapolitiikassa. Se on manifesti oikeudenmukaisemman, ihmisläheisemmän politiikan puolesta.

Sahra Wagenknecht (s. 1969). Kuva: DiG/Trialon.

Ilmestyneet kirjat:

Olga Tokarczuk: Ognosia

Ilmestynyt lokakuussa 2023. Suomentanut Tapani Kärkkäinen. Essee. 37 sivua. Myynnissä verkkokaupassa.

Ranskalainen astronomi Camille Flammarion julkaisi vuonna 1888 kirjassaan tuntemattoman tekijän puupiirroksen, jossa vaeltaja on päässyt maailman rajalle, pistänyt päänsä taivaanpallon läpi ja hämmästelee kosmoksen järjestystä ja harmoniaa. Olga Tokarczukin mukaan salaperäinen piirros on oivallinen metafora hetkestä, jossa me kaikki juuri nyt olemme.

Maailma mahtuu nykyään älykelloihin ja kalentereihin. Kaikki paikat ovat saavutettavissa kolmen vuorokauden sisällä, tavarat ja ajattelutavat ovat yhtenäistymässä kaikkialla. Koko maailmamme tuntuu ensi kertaa ihmiskunnan historiassa rajalliselta, jopa banaalilta.

“Me sulkeudumme itseemme ja asetumme mukavasti omaan kokemuskuplaamme, joka estää pääsyn toisten kokemusten ja ajatusten äärelle. Kaiken kukkuraksi olemme täysin tyytyväisiä tähän asiaintilaan. Tuskin nimeksi jaksamme osoittaa kiinnostusta toisia kohtaan – siis aidosti toisenlaisia ihmisiä kohtaan, sellaisia, joiden ymmärtäminen ja jopa havaitseminen vaatisi meiltä kuplamme ulkopuolelle kurottautumista.”

Kuinka pääsisimme pieneksi käyneessä maailmassa taas mysteerin äärelle, astuisimme ulos kuplistamme ja näkisimme ihmeellisen kokonaisuuden lukemattomien yksityiskohtien takana? Kirjailija Olga Tokarczuk esittää ratkaisun esseessään Ognosia.

Olga Tokarczuk (s. 1962) on yksi merkittävimmistä eurooppalaisista nykykirjailijoista. Vuonna 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittanut puolalainen Tokarczuk on koulutukseltaan psykologi.

Tapani Kärkkäinen (s. 1962) tunnetaan Puolan kulttuurin ja kirjallisuuden asiantuntijana ja esiintuojana sekä puolalaisen kirjallisuuden suomentajana.


Olga Tokarczuk: Rumpujen kaupunki

Ilmestynyt maaliskuussa 2023. Suomentanut Tapani Kärkkäinen. Novellikokoelma. 336 sivua. (Alkuteos: Gra na wielu bębenkach. 2001, Ruta.) Osta verkkokaupasta.

Rumpujen kaupunki on mielikuvituksen, identiteetin häilyvyyden, haurauden ja intohimon ylistys.

Olga Tokarczukin novellikokoelman 19 monitasoista kertomusta johdattavat lukijan Sleesian syrjäseuduilta Varsovan keskustaan ja Kreikan autiolta kalliosaarelta skotlantilaiseen kartanoon. Olipa kyse ydinlaskeumasta, sirkuskiertueesta tai murhamysteeristä, Nobel-palkittu Tokarczuk välittää lukijalle tarkkanäköisesti ja lämminhenkisesti ihmisten onnen ja onnettomuuden, jotka niin usein ovat yksi ja sama asia.

Kolmeen osioon jaetun teoksen ensimmäisen osan kertomuksissa käsitellään luovuuden olemusta. Toisessa osassa todelliset historialliset tarinat ja myytit heräävät henkiin, ja viimeisen osan kertomuksia määrittävät syvän moraaliset ja psykologiset kysymykset. Kokoelman päättävässä hengästyttävässä niminovellissa minuuden ja toiseuden, yksilön ja yhteisön väliset rajat sumenevat.

”Maailma muodostuu tyhjyydestä, eikä ikävä kyllä ole olemassa sanoja, joilla tuota tyhjyyttä voisi ilmaista.”

Puolalainen nobelisti Olga Tokarczuk (s. 1962) on yksi Euroopan merkittävimmistä nykykirjailijoista. Ennen kirjailijanuraansa psykologina työskennellyt Tokarczuk vapauttaa kertomustensa henkilöt ajan ja paikan kahleista anarkistisella tarkkanäköisyydellä.

Tapani Kärkkäinen (s. 1962) on palkittu puolalaisen kirjallisuuden suomentaja.


Koronan kääntöpuoli – kirjoituksia politiikan johdonmukaisuudesta, median suhteellisuudentajusta ja hyvien ihmisten näytelmästä pandemian aikana.

Ilmestynyt kesäkuussa 2021. Tietoteos. 216 sivua. Osta verkkokaupasta.

Koronan kääntöpuoli tarjoaa neljä kriittistä, suhteuttavaa näkökulmaa koronaviruspandemiaan liittyvään yhteiskunnalliseen keskusteluun, uutisointiin, maskien käyttöön sekä sulkutoimenpiteisiin Suomessa ja Saksassa. Poikkeusaikaa määrittäneelle mustavalkoiselle keskusteluilmapiirille ja leimakirveiden heiluttamiselle on vaihtoehto: näyttöön ja tutkimustietoon perustuva argumentointi ja eri väestöryhmät huomioon ottava eettinen pohdinta.

Kirjoittajat ovat merikapteeni ja toimittaja Mikko Heikkilä, päätoimittaja Mark Mallon, infektioepidemiologiaan perehtynyt eläinlääketieteen tohtori Merja Rantala, kirjailija Venla Saalo sekä mikrobiologisen diagnostiikan johtotehtävissä työskentelevä dosentti Leena Valmu.


Yhteystiedot:

Kustannusjohtaja Mark Mallon

041 535 6065

Kustannuspäällikkö, kustannustoimittaja Venla Saalo

040 831 5875

Tuotantopäällikkö, graafikko Sanna Saastamoinen

040 570 6957

Oikoluku ja kielentarkastus: Katariina Kärkelä ja Simo Lyly.