Särötär

Särötär ei kainostele!

Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särön vuonna 2021 perustama kustantamo julkaisee noin yhden kirjan vuodessa. Emme toistaiseksi ota uusia käsikirjoituksia vastaan.

Yhteystiedot:

Kustannusjohtaja Mark Mallon

041 535 6065

Kustannuspäällikkö, kustannustoimittaja Venla Saalo

040 831 5875

Tuotantopäällikkö, graafikko Sanna Saastamoinen

040 570 6957

Oikoluku ja kielentarkastus: Katariina Kärkelä ja Simo Lyly.

Tulossa:

Olga Tokarczuk: Ognosia. Suomentanut Tapani Kärkkäinen. Essee. Ilmestyy 2023.

Olga Tokarczuk: Anna In maailman hautakammioissa. (Alkuteos Anna In w grobowcach świata, 2006.) Suomentanut Tapani Kärkkäinen. Romaani. Ilmestyy 2024.

2023:

Olga Tokarczuk: Rumpujen kaupunki. Suomentanut Tapani Kärkkäinen. Novellikokoelma. 336 sivua. (Alkuteos: Gra na wielu bębenkach. 2001, Ruta.) Osta verkkokaupasta.

Rumpujen kaupunki on mielikuvituksen, identiteetin häilyvyyden, haurauden ja intohimon ylistys.

Olga Tokarczukin novellikokoelman 19 monitasoista kertomusta johdattavat lukijan Sleesian syrjäseuduilta Varsovan keskustaan ja Kreikan autiolta kalliosaarelta skotlantilaiseen kartanoon. Olipa kyse ydinlaskeumasta, sirkuskiertueesta tai murhamysteeristä, Nobel-palkittu Tokarczuk välittää lukijalle tarkkanäköisesti ja lämminhenkisesti ihmisten onnen ja onnettomuuden, jotka niin usein ovat yksi ja sama asia.

Kolmeen osioon jaetun teoksen ensimmäisen osan kertomuksissa käsitellään luovuuden olemusta. Toisessa osassa todelliset historialliset tarinat ja myytit heräävät henkiin, ja viimeisen osan kertomuksia määrittävät syvän moraaliset ja psykologiset kysymykset. Kokoelman päättävässä hengästyttävässä niminovellissa minuuden ja toiseuden, yksilön ja yhteisön väliset rajat sumenevat.

”Maailma muodostuu tyhjyydestä, eikä ikävä kyllä ole olemassa sanoja, joilla tuota tyhjyyttä voisi ilmaista.”

Puolalainen nobelisti Olga Tokarczuk (s. 1962) on yksi Euroopan merkittävimmistä nykykirjailijoista. Ennen kirjailijanuraansa psykologina työskennellyt Tokarczuk vapauttaa kertomustensa henkilöt ajan ja paikan kahleista anarkistisella tarkkanäköisyydellä.

Tapani Kärkkäinen (s. 1962) on palkittu puolalaisen kirjallisuuden suomentaja.

2021:

Koronan kääntöpuoli. Kirjoituksia politiikan johdonmukaisuudesta, median suhteellisuudentajusta ja hyvien ihmisten näytelmästä pandemian aikana. Ilmestynyt kesäkuussa 2021. Tietoteos. 216 sivua. Osta verkkokaupasta.

Koronan kääntöpuoli tarjoaa neljä kriittistä, suhteuttavaa näkökulmaa koronaviruspandemiaan liittyvään yhteiskunnalliseen keskusteluun, uutisointiin, maskien käyttöön sekä sulkutoimenpiteisiin Suomessa ja Saksassa. Poikkeusaikaa määrittäneelle mustavalkoiselle keskusteluilmapiirille ja leimakirveiden heiluttamiselle on vaihtoehto: näyttöön ja tutkimustietoon perustuva argumentointi ja eri väestöryhmät huomioon ottava eettinen pohdinta.

Kirjoittajat ovat merikapteeni ja toimittaja Mikko Heikkilä, päätoimittaja Mark Mallon, infektioepidemiologiaan perehtynyt eläinlääketieteen tohtori Merja Rantala, kirjailija Venla Saalo sekä mikrobiologisen diagnostiikan johtotehtävissä työskentelevä dosentti Leena Valmu.