Särötär

Särötär ei kainostele!

Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särön vuonna 2021 perustama kustantamo julkaisee noin yhden kirjan vuodessa. Emme toistaiseksi ota uusia käsikirjoituksia vastaan.

Tulossa tammikuussa 2023:

Olga Tokarczuk: Rumpujen kaupunki. Suomentanut Tapani Kärkkäinen. Novellikokoelma. 336 sivua. (Alkuteos: Gra na wielu bębenkach. 2001, Ruta.)

Puolalaisen Olga Tokarczukin novellikokoelman 19 monitasoista kertomusta johdattavat lukijan Sleesian syrjäseuduilta Varsovan keskustaan ja Kreikan autiolta kalliosaarelta skotlantilaiseen kartanoon. Olipa kyse ydinlaskeumasta, sirkuskiertueesta tai murhamysteeristä, Nobel-palkittu Tokarczuk välittää lukijalle tarkkanäköisesti ja lämminhenkisesti ihmisten onnen ja onnettomuuden, jotka niin usein ovat yksi ja sama asia.

Kolmeen osioon jaetun teoksen ensimmäisen osan kertomuksissa käsitellään luovuuden olemusta. Toisessa osassa todelliset historialliset tarinat ja myytit heräävät henkiin, ja viimeisen osan kertomuksia määrittävät syvän moraaliset ja psykologiset kysymykset. Kokoelman päättävässä hengästyttävässä niminovellissa minuuden ja toiseuden, yksilön ja yhteisön väliset rajat sumenevat.

”Maailma muodostuu tyhjyydestä, eikä ikävä kyllä ole olemassa sanoja, joilla tuota tyhjyyttä voisi ilmaista.”

Olga Tokarczuk (s. 1962) on yksi merkittävimmistä eurooppalaisista nykykirjailijoista. Vuonna 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittanut Tokarczuk on koulutukseltaan psykologi. Rumpujen kaupunki on hänen ensimmäinen suomennettu novellikokoelmansa.

Tapani Kärkkäinen (s. 1962) tunnetaan Puolan kulttuurin ja kirjallisuuden asiantuntijana ja esiintuojana sekä puolalaisen kirjallisuuden suomentajana.

Julkaistut teokset:

Koronan kääntöpuoli. Kirjoituksia politiikan johdonmukaisuudesta, median suhteellisuudentajusta ja hyvien ihmisten näytelmästä pandemian aikana. Ilmestynyt 2021. Tietoteos. 216 sivua. Osta verkkokaupasta.

Koronan kääntöpuoli tarjoaa neljä kriittistä, suhteuttavaa näkökulmaa koronaviruspandemiaan liittyvään yhteiskunnalliseen keskusteluun, uutisointiin, maskien käyttöön sekä sulkutoimenpiteisiin Suomessa ja Saksassa. Poikkeusaikaa määrittäneelle mustavalkoiselle keskusteluilmapiirille ja leimakirveiden heiluttamiselle on vaihtoehto: näyttöön ja tutkimustietoon perustuva argumentointi ja eri väestöryhmät huomioon ottava eettinen pohdinta.

Kirjoittajat ovat merikapteeni ja toimittaja Mikko Heikkilä, päätoimittaja Mark Mallon, infektioepidemiologiaan perehtynyt eläinlääketieteen tohtori Merja Rantala, kirjailija Venla Saalo sekä mikrobiologisen diagnostiikan johtotehtävissä työskentelevä dosentti Leena Valmu.