Taina ja Janne Saarikivi ovat jo viitenä vuonna järjestäneet Sumatrantien suomalais-ugrilaisen käsitekesän eli SuSuKäKen Helsingin Kumpulassa. Poikkitieteellisen ja -taiteellisen puutarhajuhlan perinne siirtyy nyt sata kilometriä itään: kaksipäiväinen Pyhtään käsitekesä eli PyKäKe on samalla Saarikivien perustaman Suomen vapaan tiedeinstituutin avajaistilaisuus Stockforsin kartanoalueella. Stockforsin aluetta hallinnoi vapaaehtoisvoimin paikallinen hyvinvointiyhdistys Kasvajat ry.
PyKäKeen on tarjolla edestakainen, edullinen (10 euroa) bussikuljetus Helsingistä. Tilausbussi lähtee Helsingin rautatientorilta Mikonkadun tilausajopysäkiltä (vastapäätä Fennian taloa) perjantaina 11.7. klo 14.15. Bussi on valkoinen, ja sen kyljessä on mustat kirjaimet MM. Bussi lähtee takaisin Helsinkiin Rautatientorille lauantaina 12.7. klo 22.00. Kyyti maksetaan Tainan MobilePay-numeroon 040 5834308.
Stockforsissa voi tarvittaessa majoittua. Särön tietojen mukaan majoituspaikat ovat jo enimmäkseen täynnä, mutta niitä voi tiedustella Kasvajat ry:n Miinalta ().
Kirjamyyntiosastolla ovat Särön ja Säröttären lisäksi mukana Kiuas Kustannus, Kovasana, Salakirjat, Sukukansojen ystävät ry, Rosebud Sivullinen sekä Warelia. Maksutapoina käyvät Särön osastolla kortti, käteinen ja MobilePay.
PyKäKen kuvataidetarjonnasta vastaavat Saara Vainio, Varpu Eronen ja Jiri Geller. Myös Stockforsin omat taidenäyttelyt ovat vierailijoille avoinna.
Lisäksi ”juuriemo” Eliisa Kuusela myy paikan päällä kuuluisaa hapanjuurileipäänsä ja hapanjuurileipäkirjoja.
Festivaalin ohjelma:
Perjantai 11.7.
16.00 festivaalin avaus Taina & Janne Saarikivi. Festivaalin siunaus maalaispappi Johannes Alaranta
16.05 dosentti Janne Saarikivi: Etymologinen pihakävely kartanomiljöössä, sis. uusia etymologioita Kymenlaakson paikannimille
16.30 kosmologi Kari Enqvist: Yleistä räksytystä aiheesta luonnontieteet vs. humanistiset tieteet
17.00 yliopistonlehtori Joonas Maristo: Baba Taher persialaisessa runoudessa
17.30 teologian tohtori Johannes Alaranta: Uskonto ja mielenterveys
18-19 Paneelikeskustelu Quo vadis oikeusvaltio Suomi? Keskustelijoina oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus Jukka Kekkonen, Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Jarna Petman ja kansanedustaja Anna Kontula. Moderoija dosentti Taina Saarikivi.
19.30 filosofian tohtori Hanna Lantto: Kotieläimiä on ollut tapana puhutella hikassa, mutta mehiläisiä on syytä lähestyä kohteliaasti zukassa: baskin kielen puhuttelumuodot hika ja zuka, menneisyys ja nykykäytäntö
20.00 yhteiskuntatieteiden tohtori Salla Nazarenko: Ihmisoikeusajattelun historia Venäjällä
20.30 aivotutkija Minna Huotilainen: Pelkääkö neurotiede sukupuolta ja muita kirjoja?
21.00 tietokirjailija Viljami Puustinen: Pyhtään rautakausi
21.30 Reuna-Uudenmaan kansanlaulajat Pörri & Anssi
Lauantai 12.7.
16.00 kirjailija Sirpa Kähkönen: Sanojen keksimisen savolainen pyhyys
16.30 maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen: Mannerheimin antisemitismi ja anakronismikortti
17.00 toimittaja Ruben Stiller: Antisemitismin ja antisionismin rajapinnoista
17.30 dosentti Pia Houni: Fundamentaalinen attribuutiovirhe: onko oikealla, väärällä ja vastuulla merkitystä nykyihmiselle?
18-19 Paneelikeskustelu Yliopiston tila ja uusi tiedeinstituutti Stockforsissa. Keskustelijoina Euroopan historian professori Laura Kolbe, arkkitehtuurin professori Panu Savolainen ja tietoliikennesuunnittelun professori emeritus Olli Silven. Moderoija dosentti Janne Saarikivi.
19.30 historioitsija Seppo Aalto: Kymenlaakso – kapinalaakso 1918
20.00 arkkitehtuurin professori Panu Savolainen: Vaihtoehtoiset akateemiset instituutit ja arkkitehtuuriaktivismi
20.30 lauluyhtye Kärhämä: Etymologialauluja
21.00 Petri Vähäsarja & ystävät: Vähäsarjan musiikkia
Vapaa pääsy. Tervetuloa mukaan!