Hyviä uutisia! Tulossa Säröttären kirjoja ja uusia yhteyksiä Oder-residenssiin.

Säröllä on työn alla on parhaillaan kaksi lehteä: joulukuussa ilmestyvässä numerossa pohditaan 1930-luvun Helsinkiä, Grimmin satujen kääpiöitä sekä runouden kääntämistä. Kevään 2021 tuplanumero tarjoaa monipuolisen katsauksen liettualaiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Särön uusin sivuhaara on kirjojen julkaiseminen. Alkuvuonna 2021 ilmestyy tietokirja, loppuvuonna käännettyä kaunokirjallisuutta. Särön kirjalinjaston nimi on Särötär.

Korona-ajan hiljaiseloa hyväksikäyttäen Särön residenssitiimi on kunnostanut Oder-residenssiä ja täydentänyt varustelua. Yhden hengen huoneeseen on rakennettu kirjahylly ja kaunis, pitkä työpöytä. Residenssin valaistusta on kehitetty siten, että asunnossa voidaan kirkkaassa valossa työskentelyn lisäksi myös tunnelmoida illan hämäryydessä Oder-jokea ja Puolan länsirantaa ihaillen. Vastajauhetun kahvin ystäviä ajatellen keittiövarustelua on täydennetty sähkökäyttöisellä kahvimyllyllä. Pehmeyden ja värien ystäville asuntoon on hankittu samassa korttelissa sijaitsevasta kutomosta kauniita mattoja.

Muistutukseksi, että residenssi on poikkeustilasta huolimatta jatkuvasti käytössä. Vapaita aikoja löytyy syksyksi, talveksi ja kevääksi. Berliinin uuden lentokentän myötä matka lentoasemalta Frankfurt an der Oderiin on lyhentynyt entisestä noin 20 minuutilla, ja koko matkan voi nyt tehdä junalla. Perille residenssille vie raitiovaunu. Tiedoksi myös, että raideliikenteen kehittämisen myötä Frankfurtista pääsee junalla nykyään suoraan esimerkiksi Wroclaviin, Wieniin, Krakovaan ja Przemysliin Ukrainan rajalle. Tervetuloa kirjoittamaan tai piirtämään Keski-Euroopan rajajokiseuduille!