Magneettisten napojen siirtymät ovat vakava tulevaisuudenuhka. Epäilen myös, että kuten ilmastonmuutos, napojen mahdollinen liikkuminen on ihmiskunnan aikaansaannosta. Ristiin rastiin huristelevat autot ja niiden määrän kasvu sekä lentoliikenne eivät voi olla aiheuttamatta hämmennystä magneettikentissä. Valtioiden kilpajuoksu napa-alueiden luonnonvarojen hyödyntämiseksi saattaa sekoittaa napoja entisestään.
Mitä tapahtuu jos pohjoisnapa kääntyy seuraamaan jotakin raskastekoista napaseuduilta pois purjehtivaa öljynetsintälaivaa? Laivan mukana napa voi ajautua esimerkiksi maapallon toiselle reunalle, Australian rannikolle. Otetaanko se siellä iloiten vastaan? Kuin kuivalle maalle pyrkivä valas, pelon sekaisin tuntein – onko tämä meidän syytämme? Australian rannikolta napa saattaa jatkaa jonkin ison rekan matkassa sisämaahan päin ja sitten liikenneympyrässä hajota useaan eri suuntaan. Kerrassaan pirstaloitua.
Navan irtoaminen alkuperäisestä ankkuripaikastaan voi siis johtaa yhä moninapaisemman maailman syntymiseen. Tiedämme millaisia vaikutuksia Neuvostoliiton hajoamisella oli maailmanpolitiikkaan. Talous ja sen mukana liikenne on kasvanut voimakkaasti kapitalismin voiton jälkeen. Tämä on vain lisännyt napojen epävakaisuutta, ja napakeskusten moninaisuus aiheuttaa kovenevaa kilpailua ihmisten ja eläintenkin kesken. Ihmisten, kuten sopuleiden, keskuudessa syöksyvirtaukset ovat tosiasia.
Kehotankin nyt kaikkia, kaksijalkaisia ja jyrsijöitä, sijoittamaan varansa turvaan useaan eri kohteeseen. Se takaa omistuksille ja haalimuksille tasaisemman tuoton uudessa moninapaistuvassa, pirstaloituvassa, itseaiheutetussa epävakaudessa, jossa syyt ovat seurauksia ja seuraukset syitä.