Muistelua ennen jäätymistä

Tiina Raevaara:

Täällä on nyt niin kylmä, etten jaksa kirjoittaa pitkästi. Lyhyet lauseet ovat parhaita. Silloin ehtii vetää sormet

välillä

hihoihin

lämmittelemään.

Tänään istuin tunnin kuumassa kylvyssä sulamassa. Melkein kasvatin kidukset.

On aika ajatella kesää.

Viime kesässä erityisen hauskaa oli se, että olin mukana E80-seminaarissa. Se on esikoiskirjailijoille tarkoitettu neljän päivän mittainen tapaaminen, jossa keskustellaan kirjailijaelämän hienouksista, vaikeuksista ja käytännön toimenpiteistä. E80-seminaari järjestetään Urjalassa kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivien yhteydessä. En ole aivan varma millä tavoin seminaarin osallistujat valitaan. Ilmeisesti vuoden sisällä esikoisteoksensa julkaisseet saavat ensin ilmoittaa halukkuudestaan osallistua, ja sitten seminaarin järjestäjät valitsevat halukkaiden joukosta 12 osallistujaa.

Tällaisten tapahtumien merkitystä ei voi väheksyä. Esikoiskirjailija tarvitsee rutkasti vertaistukea, terapiaa, lämmintä kollegiaalisuutta, neuvoja, ohjeita, käskyjä, viiniä, ihailevia katseita, lukijoita, kuuntelijoita ja kaikkea muutakin.

Tapahtuman yhteydessä osallistuin Pentinkulman päivillä pidettyyn paneelikeskusteluun aiheesta “parantaako kirjailian veitsi?”. Siitä kirjoitin jutun myös Väinö Linnan seuran blogiin, se on täällä: http://www.vainolinnanseura.fi/kuokaniskuja/2009/09/esikoiskirjailija-ja-metaforinen.html

Jos teille joskus tarjoutuu mahdollisuus osallistua E80-seminaariin, älkää epäröikö. Menkää.