Piikkiä lihaan!

Anne Mölsä:

Roskakorin kylkeen oli liimattu tarra, jossa käskettiin olla ottamatta sikainfluenssarokotetta. Viestissä ei ilmaistu, miksi. Olen tosin aiemmin kuullut monenlaisia selityksiä sille, että H1N1-rokotetteen hankkiminen ei kannata. Yleensä perustelu koskee joko rokotteen oletettua tehottomuutta, vaarallisuutta tai sitä, ettei sikainfluenssa oikeasti ole niin vakava tauti, kuin väitetään.

Perustelut eivät vaikuta rationaalisilta. Sikainfluenssapiikki on tikattu jo niin monen ihmisen lihaan, etten jaksa uskoa, että rokotteesta koituu kansanterveydelle tautia itseään suurempaa haittaa. Tehottomuudesta taas ei kukaan voi sanoa mitään, ennen kuin kokeilemalla nähdään, kuinka pitkän suojan H1N1-rokote antaa. Taudin vähättelemisessä puolestaan ärsyttää tyhmänrohkea uho. On toki totta, että Suomessa kuolee vuosittain väkeä ihan tavalliseenkin influenssaan, eikä sikainfluenssa ole mikään rutto, vaikka tiedotusvälineet sellaista kuvaa joskus maalaavatkin. H1N1 kuitenkin on todistetusti tappanut täysin terveitä, nuoria ihmisiä. Se on vaarallinen tauti, jolta kannattaa suojautua.

Suomen rokoteohjelmilla on olemassaoloonsa hyvä syy. Polion ja tuhkarokon kaltaisten ilkeiden tautien katoaminen on paljolti rokotteiden ansiota. Piikkipelko on yhtä turhaa, kuin jättää turvavyö kiinnittämättä siksi, että pelkää kuristuvansa siihen. Sikainfluenssan vähätteleminen taas on, kuin jättäisi turvavyön auki siksi, että kolarien pelkääminen on arkojen mummojen hommaa.