Särön kesätiedote

Tulevat Säröt: vierailevia päätoimittajia, seuraavana teemana Iran

Särö uudistuu tulevana syksynä antamalla ohjaksia vieraileville päätoimittajille. Loppuvuonna ilmestyvän Särön (nro 21) teema on Iran. Numeron päätoimittaa kirjallisuuden jatko-opiskelija Silvia Hosseini. Iran-numeron aineistopäivä on 1.9.2012. Aineistotarjoukset pyydetään lähettämään osoitteeseen .

Keväällä 2013 ilmestyvän Särön (nro 23) teemana on Ihminen ja kone. Numeron päätoimittaa kaupunkimaantieteiljä Jani Vuolteenaho yhdessä Mark Mallonin kanssa. Kone-numeron aineistopäivä on 1.3.2013.

Muita vireillä olevia teemojamme ovat muun muassa Uusi novelli (nro 22), Tieteilijän tajunta, Suru ja Roska. Teemoihin liittyvää ja liittymätöntäkin kaunokirjallisuutta ja kuvataidetta voi Särölle tarjota jatkuvasti. Lue teemoista lisää nettisivuiltamme.

Pelon ja juonen kirjoittajaleiri Pernajassa

Pernajan Kvarnuddenissa 23.-26.7. järjestettävällä sanataiteen kurssilla uppoudutaan suggestiivisen, vahvatunnelmaisen tekstin kirjoittamiseen ja tutkitaan juonen olemusta.

Kirjailija Jouko Sirolan ja runoilija Mark Mallonin ohjaamalla intensiivikurssilla kirjoitetaan omaa muistia ja ympäristöä hyväksikäyttäen, sekä saadaan palautetta ja kehitysehdotuksia tekstien saattamiseksi kohti julkaistavaa muotoa. Kurssilla käsitellään myös julkaisemiseen ja kirjailijan työhön liittyviä kysymyksiä. Kurssin järjestävät Porvoon kansalaisopisto ja Särö ry. Lisätietoa koulutussivullamme.

Taiteilijahuoneistoa ja työtilaa Berliinissä

Särön Berliinin kirjailija- ja taitelijaresidenssi on vuonna 2013 Pirkanmaan taidetoimikunnan ja Hämeen taidetoimikunnan alueiden taiteilijoiden sekä Osuuskunta Lilithin, Suomen Kirjailijaliiton ja Särö ry:n jäsenten käytössä. Yhteisöt tiedottavat jäsenilleen residenssin haku- ja käyttöajoista. Mikäli vierailu residenssissä kiinnostaa Särö ry:n jäsenenä, hae jäseneksemme tätä kautta.

Särö tarjoaa lisäksi työtilaa Berliinissä: Studio Särössa (Weddingissä, Mastul-klubin yhteydessä) on mahdollisuus kirjoittaa, maalata ja musisoida. Perimme tilan käytöstä pienen korvauksen, eikä jäsenyyttä edellytetä. Tiedustelut: .

Tatu Vaaskiven muistoa Oulussa ja Porvoossa

Kirjailija ja kriitikko Tatu Vaaskiven (1912-1942) satavuotispäivää juhlistetaan paitsi Oulussa, Vaaskiven kotikaupungissa, myös Porvoossa, Särön synnyinkaupungissa. Vaaskiven arvo oli aikalaiskriitikko Maija Savutien mukaan poroporvarillisuuden ja vanhoillisen suvaitsemattomuuden poisraivaamisessa. ”Vaaskiven mukana tuli eurooppalainen kirjallinen ja taiteellinen radikalismi ensimmäisen kerran tuntuvana suomalaiselle kamaralle.”

Tiedoksi Särön porvoolaisystäville, että kirjailija J.Tapio julkistaa Porvoon Wanhassa Apoteekissa 19.7. Vaaskiven elämästä kertovan teoksen ”Suljetut vaunut”. J.Tapion kirjoittama artikkeli Vaaskivestä julkaistaan Särössä nro 20 (ilmestyy elokuussa).

Tilaa Särö ja voita uusi suomennos James Joycen Ulysses-romaanista

Tiedäthän, että Särön vuosikerta maksaa vain 25 euroa. Eli tilaa Särö! Heinäkuussa vuosikerran tilanneiden keskuudessa arvotaan James Joycen Ulysses, uutena Leevi Lehdon suomennoksena (Gaudeamus, 857 sivua, ovh. 36 euroa). Ulysses on modernin proosan kivijalkoja. Tilaa vuosikerta tilaussivultamme. Linkki Ulysseksen esittelyyn (HS).

Lopuksi vielä uusista Säröistä asiaa:
Äsken ilmestyi Taiteilijaelämää 1, kohta ilmestyy Taiteilijaelämää 2

Uusin Särö, toukokuussa ilmestynyt numero 19, käsittelee taiteilijaelämää muun muassa kuolleiden kirjailijoiden näkökulmasta. Numeron esittely on Särön sivuilla, ja sivusilmin myös Helsingin Sanomissa. Voit ostaa irtonumeron seitsemällä eurolla Akateemisesta Kirjakaupasta tai samaan hintaan netin kautta ostettuna (sis. postimaksun).

Elokuussa ilmestyvä Särö (nro 20) käsittelee taiteilijaelämää Pariisin amerikkalaistaiteilijoiden sekä runoilijoiden Olli Heikkosen ja Sirkka Turkan näkökulmasta. Samassa numerossa saksalaiskirjailija Antje Rávic Strubel kirjoittaa esseessään kirjoittamisesta:

”Kun hylkään kaikki käsitykset siitä, mitä kirjoittamisen on tarkoitus olla, ja kieltäydyn näkemästä itseäni kirjailijan roolissa, saan vapauden olla siellä missä kirjoittaessani olen: toisessa maailmassa. Itseni ulkopuolella. Kielen sisällä.” (Suomennos Johanna Paaso).

Särö toivottaa sinulle lämmintä kesää ja hyviä tuulia,

terveisin Mark Mallon

(valokuvat Sanna Saastamoinen)