Tajunta-Särön paini päättyi painoon

Päätoimittaja-visualisti-valjakko Mallon-Saastamoinen siirtyi 27.10. Porvoosta Berliiniin lomailemaan ja hakemaan virikkeitä taiteellisen työhön ja Särön maailmankuvan laajentamiseen. Loma oli tuiki tarpeen, koska kahteen kuukauteen Tajunta-Särö ei jättänyt meitä päiväksikään rauhaan, ja viimeiset kolme viikkoa työtä tehtiin pahimmillaan tai siis parhaimmillaan 18 tuntia vuorokaudessa.

Mikäs siinä, Särön synnyttäminen on luomistyötä siinä missä mikä tahansa muukin hengen materialisoitumisprosessi, mutta kun mutkia ilmaantuu joka nurkan takaa ja lehden valmistuminen viivästyy viikko toisensa jälkeen eikä talouteenkaan ole näkyvissä ratkaisevia helpotuksia – apurahoja ei syksyn hauissa ilmaantunut – tekijöiden tajunta oli kovalla koetuksella. Runojen ja muun taiteen tekeminen vaatii tiettyä hulluutta, mutta kirjallisuuslehden tekeminen olemattomalla palkalla vaatii hyperhulluutta. Ja hyperuskoa.

Hyperusko on kauneimpia kuulemiani sanoja. Tajunta-Särö ei siis ehtinyt Helsingin kirjamessuille, eikä se edes ehtinyt painoon messuihin mennessä, eikä edes siihen mennessä kun mainitun parivaljakon loman oli määrä alkaa Berliinin sumuissa ja sateissa. Joten työ otettiin mukaan ja sitä jatkettiin Friedrichshainin nettikahvilassa. Viimeiset korjaukset hyväksyttiin 29.10. klo 23.55 ja numero lähti kohti Tallinnan kirjapainoa viisi minuuttia myöhemmin.

Mutta mitäpä lukija näillä tiedoilla tekee – ratkaisevaahan on, milloin lehti ilmestyy painosta. Aineistoa Tallinnassa viikkotolkulla odottanut painomestari ilmoitti, että joulukiireiden takia painoaikaa tarvitaan lisää, joten lehti ilmestyisi Porvooseen torstaina 20.11. ja muualle maailmalle seuraavan viikon alussa.

Ja nyt se kivoin asia: Särö järjestää lukijoilleen, tekijöilleen ja ystävilleen pienet kekkeri Porvoon Taidetehtaan Lukema-klubissa sunnuntaina 23.11. Luvassa iloista ja synkkää runonlausuntaa ja muuta viihdettä sekä tajunnastaan toipuvien mukavien hemmojen ja hemmottarien jutusteluseuraa.

Julkaisutilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki jotka ilmoittautuvat ennakkoon – yhteystiedot ilmoitetaan täällä ja Särön nettisivuilla lähipäivinä.

Tämän tekstin allekirjoittaa Mark