Ehostetun Oder-residenssiasunnon jaksot 2024 haettavissa

Syyskuun alussa lähti Särön huoltojoukko puunaamaan Oder-residenssiä uuteen uskoon ja tarkistamaan tulevia kunnostustarpeita. Samalla kartoitimme paikallisten kulttuuri- ja muiden toimijoiden näkemyksiä siitä, miten suomalainen residenssitoiminta sopii Saksan itäreunalle.

Muutaman päivän aikana säröläiset pesivät muun muassa residenssin ikkunat ja päiväpeitot. Eteisessä on uusi, siisti käytävämatto, kylpyhuoneessa uusi peilikaappi. Kylpyhuoneen äänekäs tuuletin korjautettiin, ja kahdelle korkeutta kasvaneelle ruukkukasville vaihdettiin tilavammat ruukut ja tuoreet mullat. Pientä paikkamaalausta ja fiksausta, polttimoiden tarkastusta ja asuntoon kertyneiden ylimääräisten tavaroiden viemistä kierrätykseen – voilà.

Lisäksi residenssin verkkosivut on määrä uudistaa lähikuukausien aikana.

Oder-residenssi toimii Gerstenberger Höfe -nimisessä kiinteistössä, joka vuosikymmeniä sitten oli huonekalutehdas. Sisäpihalla toimii kulttuuritalo KUMA, jossa järjestetään konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia. KUMAn keulahahmo Linda Pickny kertoo suomalaisille terveisiä: ovet ovat auki aina, kun ulkona palaa valo. Vieraat saavat silloin tulla pistäytymään vaikka oluelle ja tutustumaan tiloihin ja ihmisiin. Residenssivieraiden on myös mahdollista keskustella KUMAn vetäjien kanssa tapahtumien järjestämisestä. Kaiken kaikkiaan: Oder-residenssi on tervetullut lisä kulttuurimyönteiseen ympäristöön.

Oder-residenssin vuoden 2024 jaksot ovat nyt haettavissa. Hakijan tulee olla joko Särön tai sen yhteistyöjärjestön (mm. Journalistiliitto, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Kriittinen Korkeakoulu, Grafia ry) jäsen. Tätä kirjoitettaessa residenssissä on vapaana myös peruutusjakso lokakuun lopussa sekä kaksi jaksoa joulukuun 2023 puolella. Särön jäsenyyttä voit hakea täältä.

Residenssin välittömään läheisyyteen Berliner Strasselle on avattu monille Berliinin-kävijöille tuttu “Spätkauf” eli “Späti” eli ympäri vuorokauden auki oleva kioski Olive 9.