Lehdet ja juuret

Anne Mölsä:

 

Turun keskustassa joen rannalla seisoo kaksikerroksinen vaalea talo. Sitä kutsutaan Kirjan taloksi. Kirjallisuuslehti Lumoojan päätoimittaja Marissa Janhunen johdattaa rappusia ylös käytävään, jonka varrella on monta valkoista ovea. Kirjan talon huoneissa pitävät Lumoojalle seuraa muun muassa Lounais-Suomen Kirjailijat ja Savukeidas-kustantamo.

Helsingin rautatieasemalla sijaitsevassa ravintolassa Kerberos-lehden päätoimittaja Timo Hännikäinen hörppää kolajuomaa. Kerberosta julkaisee Turussa majaileva Savukeidas. Hännikäinen on kirjoittanut muihinkin lehtiin, muun muassa kirjallisuus- ja kulttuurilehti Kirjoon.

Tampereen Hämeenpuistossa, pääkirjasto Metsoa vastapäätä, on Runokauppa Kattila. Kun ohittaa kirjatarjonnan ja kävelee takahuoneeseen, pöydillä voi nähdä Sanasato-kustantamoon lähetettyjä käsikirjoituksia. Sanasadon kustannusjohtaja Erkki Kiviniemi on Kirjon toinen päätoimittaja.

Kattilan verkkokaupassa myydään Mark Mallonin Aregemia-runokirjaa kahden euron alennuksella. 18 euron kirjan saisi 16 eurolla. Mallon itse istuu pitkän pöydän ääressä Pernajan Kvarnuddenin leirikeskuksessa ja puhuu päätoimittamastaan Särö-lehdestä. Nauhurissa palaa pieni punainen valo.

Kun lopetamme haastattelun, on myöhäinen ilta. Leirikeskusta ympäröi hiljainen metsä. Puiden pimeät juuret työntyvät sammaleen sisään, näkymättömiin.

 

Kirjoittaja tekee Tampereen yliopistolle gradua, jonka aiheena on pienten kirjallisuuslehtien juuristomainen yhdistyminen toisiinsa ja suomalaisen kirjallisuusinstituution eri osiin. Aineisto koostuu päätoimittajahaastatteluista.