Lokakuu alkaa loristen

Turvassa Taidetehtaan uumenissa me hiomme hiljalleen Tajunta-Säröstä timanttia. Kun syyskuun aurinko jää taakse ja lokakuun myötä sateet saapuvat, on alkanut oudosti vaikuttaa siltä, että vesi haluaa huomiota osakseen.

Eilen, syyskuun viimeisenä päivänä, täällä Taidetehtaan ateljeekerroksessa, vessat menivät tukkoon. Särön konttorissa pakerrettiin innokkaasti apurahahakemuksia kahvipannullisen voimalla, Taidehallissa ja hissiaulassa rakennettiin näyttelyä ja muut vuokralaiset työskentelivät omissa huoneissaan. Tällaisella yhdistelmällä ilta ilman toimivaa viemäröintiä olisi ollut tuhoon tuomittu. Talonmieskään ei luvannut tulla hätiin kuin vasta seuraavana aamuna.  Onneksi joku meistä osasi valita oikean numeron, ja sankarisiivoajamme Raita saapui pelastamaan tilanteen; hän hankki paikalle oikean miehen hoitamaan homman.

Illalla juoksin kahdeksaksi postiin saadakseni apurahahakemuksiin saman päivän leimat. Lopen uupuneena laahustin takaisin Tehtaalle, kunnes päätoimittaja soitti ja kertoi, että akvaarioni vuotaa! (145 litrainen akvaarioni on kesästä alkaen asunut Särön konttorilla.) Ja vuoto vain kasvaa! Apua! No mutta ei siinä auttanut muu, kuin ryhtyä lutraamaan: kalat isoon saaviin, kasvit ja hiekat ämpäreihin ja tankki tyhjäksi. Onneksi satuimme olemaan paikalla, niin että kalat pelastuivat, eikä suurempaa vesivahinkoakaan ehtinyt tapahtua.

 

Seuraavana päivänä eli tänään, 1.10., totean, että akvaarion pohjalasissa on valtava särö, joka katkaisee koko lasin. Käsittämätöntä.

Hieman myöhemmin kokoustamme pöydän ääressä ja kuulen outoa lirinää ja lorinaa. Äänet kantautuvat korviini käytävältä, käyttökiellossa olevasta wc-suihkuhuoneesta, jonne kuvanveistäjä Paula Salmela oli juuri rakentamassa tila-ääni-teostaan “Kuivapesu”.

 

 

Rajaton pinta -näyttely, johon kyseinen teos sisältyy avataan 2.10. ja se on auki 26.10. asti (ti-pe klo 10-16). Eikä vielä mitään. Näyttely on osa Porvoossa järjestettävää vesiaiheista Sininen lokakuu -näyttely- ja tapahtumakokonaisuutta. Ympäri Porvoota on aiheeseen liittyviä taidenäyttelyitä ja kulttuurikeskus Grandissa järjestetään 4.10. VETTÄ! -yleisötapahtuma.

Nyt kun vesi tuntuu painavan päälle, huomaan myös että Särön konttorin seinällä on tussimaalaukseni “Turvassa sateessa” ja se on seinässä siten, että edessä kulkee katolta tuleva sadevesiviemäriputki.

Sateisia sattumuksia kaikille!

Sanna