Maa tarvitsee leveäharteisia

Seija Kerttula:

Britit valitsivat uudet vallanpitäjät keväällä ja alkavat nyt saada esimakua tuoreen eliittihallituksensa aivoituksista. Pääministeri Cameron yritti äskettäin motivoida kansaa sodanaikaisella iskulauseella ”your country needs you”. Hän selitti, miten taloutta parantavat leikkaukset kohdistuvat niihin, joilla on ”leveämmät hartiat”. Ihmetytti, ketä tarkoitettiin, mutta asia alkaa vähitellen kirkastua.

Vajaakykyiset. Vajaakykyiset avustusta saavat arvioidaan uudelleen ja pistetään työttömyyskortistoon, ja ne, jotka vähänkin kynnelle kykenevät, töihin. Lisäksi invalidien kuljetustukia aiotaan vähentää. Mistä invalidi löytää töitä, kun sitä ei saa laman takia huippu-CV:lläkään, saati sitten kun on vain kökkinyt kotona? Entä miten hän pääsee työpaikkahaastatteluun, jos vaikka sattuisi saamaan sellaisen? (Joutuu varmaan käymään aika monessa.) Mutta ehkä tämä kaikki selviää seuraavassa jaksossa.

Lapset. Tähänastinen yleinen lapsilisä poistetaan ainakin neljäksi vuodeksi, joiden aikana vain vähätuloisimmat saavat sen. Raskausajan terveystuki ja äitiysavustusta vastaava tuki lopetetaan. Kouluilta otetaan pois rahoitusta, minkä takia lähtee esim. yksilöllinen tukiopetus, ja lukihäiriöiset ym. ongelmaiset saavat pärjätä omillaan.

Opiskelijat. Yliopistojen lukukausimaksut vapautetaan, mikä todennäköisesti nostaa ne ainakin kymppitonniin vuodessa. Eli opiskelijalla voi olla valmistuttuaan 50 000 punnan velat niskassaan (millä summalla saisi monelta alueelta talonkin). Eipä juuri kannata opiskella kuin niiden, joiden vanhemmilla on varaa maksaa koko lysti, kun ei ole edes tulevaisuuden työpaikasta takuita. Paras myös tottua ajatukseen vuokralla asumisesta niin kuin muut eurooppalaiset. (Mutta ehkä tällä kaikella ei pyritäkään  ns. demokratiaan, jonka yksi tukipylväs on yhtäläinen mahdollisuus koulutukseen.)

Ikäihmiset. Valtion eläkeikä nostetaan 66:een, ja raihnaat ikäihmiset, kuten potilaita nostelevat selkävaivaiset apuhoitajat, panttaavat työpaikkoja entistä pitempään, vrt. vajaakykyiset ja opiskelijat.

Budjetissa yritetään myös leikata puolustusmenoja 10 prosentilla, mutta Yhdysvalloille tuli heti kauhea hätä, että nyt Natolle käy huonosti. Joten se ei taida mennä läpi, hartiat ovat liian kapeat. Muita kapeaharteisia ovat yhtiöt, joiden verotusta kevennetään prosentilla vuodessa seuraavan neljän vuoden ajan.

Mutta onneksi kaikki nämä leveäharteiset ”ryhdistäytyvät” (Cameronin termi) kannattelemaan tätä maata ja sen kapeaharteisia niin kuin Atlas maapalloa!