Novelli ja draama puhuttavat Elävän kirjallisuuden festivaalilla

Elävän kirjallisuuden festivaalilla nähdään tänä vuonna monipuolista novelliohjelmaa, kun Nuoren Voiman Liitto tuo kaupunkiin valtakunnallisen Novelli palaa! -hankkeensa.  Novellitapahtumissa 8.–9. helmikuuta esiintyvät muun muassa kirjailija Tuuve Aro sekä kirjailija ja teatteriohjaaja Pasi Lampela. Vuoden mittainen Novelli palaa! -teemavuosi tähtää siihen, että novelli näkyy ja kuuluu ja löytää tiensä lukijan luo.

Tuuve Aro ja Pasi Lampela lukevat novellejaan ääneen ja kertovat teostensa taustoista Prosak-proosaklubilla Tulenkantajien kirjakaupassa perjantai-iltana. Lopuksi yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Prosak-klubi on tuonut keskieurooppalainen ääneenlukutradition Suomeen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja klubin juontaa toimittaja Anna Tulusto.

Pirkanmaalaisilla harrastajakirjoittajilla on puolestaan mahdollisuus saada ammattilaisten palautetta lauantain Novelliklinikalla, jossa Aro ja Lampela opastavat novellitaiteen saloihin. Jokainen klinikalle osallistuja saa henkilökohtaisen vastaanottoajan, jonka aikana käydään läpi tekstin vahvuuksia ja kehittämisehdotuksia. Klinikalle on ennakkoilmoittautuminen.

Lauantai-iltapäivän novellipaneelikeskustelussa Työväenmuseo Werstaalla paneudutaan novellin ja draaman suhteeseen. Keskustelemassa ovat Aron ja Lampelan lisäksi kirjailija Saara Kesävuori sekä elokuvaohjaaja Mikko Kuparinen. Kuparinen ohjasi viime vuonna Aron novellista dramatisoidun lyhytelokuvan Sirocco. Paneelin jälkeen järjestetään Sirocon yleisönäytös, johon on vapaa pääsy.

Karisto julkaisee Elävän kirjallisuuden festivaalilla Vilja-Tuulia Huotarisen toimittaman novelliantologian Taskunovellit yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton kanssa. Kirjan kirjoittajia ovat muun muassa Petri Tamminen, Rosa Meriläinen, Eino Santanen ja Sirpa Kähkönen, jotka myös esiintyvät julkistustilaisuudessa. Antologian novellistit vierailevat Novelli palaa! -hankkeen ja Lukukeskuksen järjestämällä kiertueella lukioissa alkuvuodesta kertomassa työstään, suhteestaan novelliin ja valottamassa kirjan syntyä.

Novelli palaa! -hanke käynnistyi lokakuussa 2012 ja se toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Katapultti-apurahan turvin. Teemavuoden aikana novelli on esillä kymmenessä novellitapahtumassa ympäri Suomen. Junamatkustajia ilahduttavat kuukausittain VR:n Matkaan-lehdessä julkaistavat uudet novellit, jotka WSOY kokoaa antologiaksi syksyllä 2013. Mukana matkanovellisarjassa ovat muun muassa Jari Tervo, Rosa Liksom ja Johanna Sinisalo. Osoitteeseen www.novelli.fi on perustettu Novellitietopankki, jonne kootaan muun muassa lukuvinkkejä, tietoa novellista kirjallisuudenlajina sekä kirjailijoiden ja lukijoiden puheenvuoroja. Novelliteema näkyy myös Nuori Voima -lehdessä, jonka joka numerossa julkaistaan tilausnovelleja ja uusia novellikäännöksiä.

Lisätietoja:

Elävän kirjallisuuden festivaalin sivut

Novelli palaa! -hanke:
Koordinaattori Janette Hannukainen

p. 044 307 4675
www.novelli.fi
www.nuorenvoimanliitto.fi

Kariston Taskunovellit:
Vilja-Tuulia Huotarinen (toim.)

p. 050 466 2077
www.karisto.fi