Porvoo: Kirjeitä rintamalta

Maija Väisänen:

Porvoossa on Talvisota. Virallisesti se alkaa ensi maanantaina. Mutta nyt on jo kuulunut etäistä pyssynpauketta, katukuvassa näkynyt lottien harmaita hameita ja sotilaiden lumipukuja.

Mummoni lähti Karjalasta ensimmäisen kerran evakkoon 4-vuotiaana. Lapset kärryn päälle, lehmät mukaan ja menoksi. Nyt ei voisi kuvitellakaan, että joutuisi lähtemään. Mitä sitä ottaisi mukaan? Autoja jonoissa ulosmenoväylillä, itkeviä lapsia takapenkeillä, äidit (tai isät), tai jos molemmat ovat sotimassa, mummit puristavat ratteja sormet valkoisina. Enää ei tule kirjeitä rintamalta, missä se rintama edes on? Kuinka moni polttaisi talonsa lähtiessään? Hyvästi tauluteevee, tietokone ja karaokelaitteet. Mitään ei jätetä viholliselle!  Läppäri kainaloon, kännykkä taskuun ja mp3 korville, niin ei kuulu sodan äänet. Tekstiviesti rakkaalta sieltä jostain: ”Kiire, ei ehi text. Toiv. kaik hyvin. Terkut lapsille, lav juu!” Ei tykkien kumua, kaasunaamarit päässä odotellaan biologisia herkkuja viholliselta.

”Elo tää juoksuhaudoissa.” Ei taida Salpalinja kestää ohjusiskuja. Kestääkö nykyajan suomalainen mies tai nainen?

Talvisodan henkeä edelleen on meissä nuorissa! Talvisotateatteriin on ilmoittautunut toista sataa vapaaehtoista porvoolaista. Ja sotaan mennään tosissaan! On vannottu Lottavala, sotilaat jaettu osastoihin. Tammikuussa Kokonniemestä kuuluu jylyä, evakot pakenevat, venäläisiä otetaan sotavangeiksi. Ja lopuksi saapuu itse Ylipäällikkö Mannerheim paikalle.

Hiljainen on hämärä, joka laskeutuu taistelukentän ylle. Tykkien kumu on vaiennut. Tulen loimotus taivaanrannassa ja uupumus. Kaikki on ohi.

Porvoossa on Talvisota. ”Sama kaiku on askelten.” Kiitos niille, joille se kuuluu!

Sotaterveisin

Maija Väisänen alias lotta Lilja Käki

Suuri talviteatteri ja muistelmateos Kokonniemessä:

Talvisotanäytelmä 8.1.–31.1.2010

Esitykset Porvoon Kokonniemen puistoalueella

Ensi-ilta 8.1. klo 19

Esityksiä joka viikonloppu 31.1. asti la ja su klo 12, 15 ja 18

Kesto 1,5 h, säänmukainen varustus

www.talvisotanaytelma.fi