Rautaparran runoillassa Leena Krohnin proosaa ja zen-munkki Ryōkanin runoutta

Stockforsin paneelikeskustelut käynnistävät Uuden Itämaan kulttuurifoorumi -tapahtumasarjan. Bussikuljetus Helsingistä.

Pyhtään Stockforsin entisessä puuhiomossa lauantaina 6.8.2022 pidettävässä kulttuuritapahtumassa kirjailija Leena Krohn esittää uutta tuotantoaan. Runoilija-suomentaja Kai Nieminen lukee omien runojensa lisäksi suomentamiaan, japanilaisen zen-munkki Ryōkanin runoja.

Rautaparran runoillan kahdessa paneelikeskustelussa syvennytään ihmisten luontosuhteeseen, kirjallisuuskritiikkiin ja vastarintajournalismiin.

Pääkaupunkiseudulta, Porvoosta ja Loviisasta tuleville järjestetään edullinen meno-paluu-bussikuljetus.

Pääsyliput saatavilla vain Särön verkkokaupasta.

Katse ympäristöön ja journalismin muutokseen

Paneelikeskusteluissa yleisöllä on mahdollisuus esittää lopuksi kommentteja ja kysymyksiä. Ensimmäisessä keskustelussa keskitytään ihmisten fyysiseen elinympäristöön ja pohditaan omaa suhtautumista luontoon.

Onko luonto villiä ja vapaata ainoastaan suojelualueilla, jos edes siellä? Voiko maisemassa nopeasti liikkuessa havainnoida jotain olennaista, mitä hidas liikkuja ei näe? Miksi taloudellisen vallan tunnistaminen ympäristössä on tärkeää? Onko luonnon ilmiöiden tulkinta alisteista alitajuiselle kansallisuusaatteelle? Voiko näkemiensä asioiden sanallistamista estää tai siirtää, ja mitä hyötyä siitä on?

Toisessa paneelissa tarkastellaan kriittisin silmin kulttuurijournalismin merkitystä ja roolia journalismin ekologisessa järjestelmässä, kirjallisuuskritiikin kehityssuuntia sekä uutisjournalismin narratiiveja.

Huonontaako sosiaalinen media kritiikin tasoa? Mitkä ovat nykykriitikon syvimmät sudenkuopat, entä oliko 1980-luvun kritiikki nykyistä laadukkaampaa? Miten kriitikot tasapainoilevat hyväveli- ja vihamiespaineiden välissä? Hallitsevatko kulttuuri- ja muuta journalismia tietyt narratiivit, joita vastaan on taisteltava? Näivettääkö vai vahvistaako yhteiskunnan tuki kulttuurilehdille vastarintaa? Turvaako journalismin yhdenmukaisuus yhteiskuntarauhaa vai vaarantaako se sitä?

Keskustelijoina taidekriitikko Dana Benlakhdar (Lontoo), toimittaja-esseisti Riikka Kaihovaara (Helsinki/Loviisa), kirjailija Jouko Sirola (Helsinki) ja kaupunkitutkija Jani Vuolteenaho (Porvoo), Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn (Helsinki) ja kirjailija-kriitikko Marissa Mehr (Helsinki). Esiintyjiä haastattelee Särön päätoimittaja Mark Mallon (Porvoo). Tilaisuuden juontaa tietokirjailija Petri Pietiläinen (Kotka).

Uuden Itämaan kulttuurifoorumi käynnistyy

Porvoossa ja Porvoosta itään, aina Kymenlaakson puolelle ulottuvalla alueella toteutettava Uuden Itämaan kulttuurifoorumi (vrt. Itä-Uusimaa) sisältää kulttuuria, yhteiskuntaa ja taidetta käsitteleviä keskustelutilaisuuksia ja taidetapahtumia, joiden tarkoituksena on edistää taiteilijoiden, journalistien ja yleisön välisiä yhteyksiä.

Särön ja muiden alueella toimivien yhteisöjen yhteistyössä toteuttamaa, pysyväksi aiottua konseptia tukee Uudenmaan kulttuurirahasto. Historian kolmas Rautaparran runoilta on lähtölaukaus Uuden Itämaan kulttuurifoorumille (UIKF).

Pääsy- ja matkaliput Särön verkkokaupasta

Pääsylippuja on myynnissä 40 kappaletta. Lipunmyynti päättyy torstaina 4.8. klo 23:59. Lippuja voi ostaa ainoastaan Särön verkkokaupasta. Lippu lähetetään ostajalle kahden vuorokauden sisällä sähköpostitse pdf-muodossa ilman toimituskuluja.

Pääkaupunkiseudulta lähtevän, Porvoon ja Loviisan kautta ajavan meno-paluu-bussikuljetuksen liput ovat ostettavissa erikseen. Paikalle pääsee toki myös omalla autolla.

Tarjolla ruokaa ja majoitusta

Tilaisuudessa on tarjolla illallista (lihavaihtoehto ja gluteeniton kasvisvaihtoehto), alkoholittomia ruokajuomia sekä yöpalaa edulliseen 15 euron pakettihintaan. Maksutapoina käyvät käteinen ja MobilePay.

Stockforsissa on varattavissa muutamia majoituspaikkoja. Mikäli tarvitset majoituksen lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi, ota yhteyttä järjestäjään.

Ota mukaan: pääsylippu (joko tulostettuna tai mobiililaitteen näytöltä), mahdolliset omat alkoholijuomat (tapahtumassa ei myydä alkoholijuomia), käteistä, säänmukaiset vaatteet.

Myynnissä tarjoushintaan laatupalkitun kirjallisuuslehti Särön irtonumeroita sekä yksilöllisiä muistikirjoja. Ostosten maksuvälineenä käy vain käteinen.

Ohjelma

13:00 Yhteiskuljetusbussi lähtee Helsingistä (välipysähdykset: lähtö Porvoosta 14:15, lähtö Loviisasta 14:50).

15:00 Bussi saapuu Stockforsiin.

15:30 Illan juontaja, tietokirjailija Petri Pietiläinen avaa tilaisuuden.

15:40–17:00 Paneelikeskustelu: ihminen ja ympäristö. Keskustelijoina taidekriitikko Dana Benlakhdar, toimittaja-esseisti Riikka Kaihovaara, kirjailija Jouko Sirola ja kaupunkitutkija Jani Vuolteenaho. Haastattelijana Mark Mallon.

17:00–17:30 Tauko.

17:30–18:00 Kirjailija Leena Krohn lukee yleisölle ennestään julkaisematonta tekstiään.

18:00–19:30 Ruokailu.

19:30–20:20 Paneelikeskustelu: vastarintajournalismi, kirjallisuuskritiikki ja lukutaito. Keskustelijoina Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn ja kirjailija-kriitikko Marissa Mehr. Haastattelijana Mark Mallon.

20:20–20:30 Tauko.

20:30–20:50 Suomentaja ja runoilija Kai Nieminen lukee yleisölle suomentamiaan zen-munkki Ryōkanin runoja sekä omaa uutta tuotantoaan.

20:50–21:05 Musiikkia: Kim Blomberg.

21:05–22:00 Vapaata illanviettoa.

22:00 Tilaisuus päättyy. Bussi lähtee Stockforsista paluumatkalle Loviisan ja Porvoon kautta Helsinkiin.

Aika, paikka ja tiedustelut

  • Aika: Lauantai 6.8.2022 klo 15:00–22:00.
  • Paikka: Stockforsin entinen puuhiomo.
  • Osoite: Harjuntie 111, Pyhtää.
  • Saapuminen: Yhteiskuljetusbussilla tai omalla kyydillä.
  • Järjestäjät: Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry sekä Kasvajat ry.
  • Lisätietoa: Mark Mallon, +358 41 535 6065 tai .
Leena Krohn (s. 1947) on Loviisan Isnäsissä asuva Finlandia-palkittu kirjailija, jonka tuotantoon lukeutuu romaaneja, esseeteoksia, novellikokoelmia sekä lasten- ja nuortenkirjoja. (Kuva: Mikael Böök.)
Kai Nieminen (s. 1950) on Loviisan Pernajassa asuva runoilija ja japanilaisen kirjallisuuden suomentaja. (Kuva: Kai Niemisen kotialbumi.)