Uudessa Särössä matkataan maalla, merellä ja mielessä

Särö numero 46 on juuri ilmestynyt – sen teema on Matkalla.

Tietokirjailija Sari Kuusela juoksee Oder-rajajoen rantaa ja havainnoi maisemaa joka päivä eri tarkastelukulmasta.

Matkalla sukujuurilleen Lokan tekojärvelle kuvataiteilija Emma Peura käytti kulkuvälinettä piirrosvälineenään: auton ja bussin nytkähdykset, keinahdukset ja tärinä piirtyivät sylissä kuparilevylle matkan edetessä.

Esseisti Dana Benlakhdar seuraa kävellen Spree-joen matkaa sen alkulähteeltä Berliiniin ja tarkkailee samalla kirjoitusprosessiaan. Keskustelemme paikkasidonnaisesta kirjallisuudesta,
paikan olemuksesta, luonnon ihmisenkaltaistamisen ongelmista.

Romaanien ja elokuvien hulluuden partaalle ajautuvilla majakanvartijoilla on esikuvansa todellisuudessa. Mystinen, levoton meri pakottaa yksinäisen kohtaamaan omat hirviönsä, kirjoittaa Jukka Laajarinne esseessään Hulluuden majakat.

Leena Jäppilä kirjoittaa Tiina Rajamäen musiikkiaiheisen Alisa-romaanin nuorten naishahmojen minuuksien muotoutumisesta. Vanhan identiteetin hylkääminen on kivuliasta.

Numerossa julkaistaan Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelija Ranja Omaheimon debyytti runoilijana. Kari Sallamaan kokeellisessa novellissa etsitään majapaikkaa Saksan suurkaupungissa.

Kritiikkiosastolla esitellään muiden muassa Jouko Sirolan, Sergei Dovlatovin ja Veera Salmen romaanit.

Lehti saapuu tilaajille heinäkuun alkupuolella. Irtonumero on ostettavissa postikuluitta Särön verkkokaupasta ja valikoiduista kirjakaupoista.