Rihmasto, sama kuin kävisi hieronnassa

Risto Niemi-Pynttäri:

Kirjoittaja, joka luulee novelliaan valmiiksi, yllättyy usein, kun tekstiä aletaan toimittaa julkaistavaksi. Sieltä löytyykin arkoja paikkoja. Sama kuin kävisi hieronnassa, kivistää ja paikat tuntuvat hajoavan, mutta loppujen lopuksi olo on entistä parempi.

Rihmastossa, tuolla kirjoittajien verkkosivustossa, muutama teksti valitaan ajoittain toimitettavaksi ja julkaistavaksi. Ja kirjoittajilla itsellään on varmaan hämmentynyt olo, koska toimittajat ovat kirjoittamisen opiskelijoita, eivätkä turvallisia auktoriteetteja ja tekstinkäsittelyn ammattilaisia.

Tällä hetkellä Rihmaston toimittajina ovat Turun yliopiston kirjoittamisen opiskelijat, keväällä hommiin asettuu Oriveden opiston ryhmä. Kokeilu sai alkunsa minun vetämästäni jyväskyläläisten kirjoittajaopiskelijoiden toimituksesta.

Rihmasto on siis vähitellen virkoamassa. Muutamia vuosia sitten se oli erittäin virkeä sivusto, monet taidetoimikunnat tukivat sitä, tekstejä julkaistiin ja foorumilla keskusteltiin. Vähitellen Rihmasto nurkkakuntaistui, kirjoittajajoukko harveni ja Rihmasto oli lopettamisen partaalla.

Nyt Rihmastossa kokeillaan uusin keinoin. Pöytälaatikko on luonnoksille, proosan ja lyriikan osastot ovat kirjoittajan mielestä valmiille teksteille. Kirjoittajat kommentoivat siellä toistensa tekstejä, ja niistä valitaan myös kuukauden teksteiksi toimitettava aineisto.

Joku ryhmässämme ihmetteli, onko järkeä valita joltakin kirjoittajalta ”kuukauden tekstiä” ja esittää, että se olisi paras. Tällainen herättää vain kateutta ja kilpailunhalua. Parempi olla avoin. Sovittiin, että kukin ottaa toimitettavakseen tekstin, jonka tyylistä hän pitää. Ja sitten kun teksti julkaistaan, kirjoittaja esittäytyy ja toimittaja kertoo, miksi juuri tämä teksti miellytti häntä. Uusia tekstejä on tullut harvakseltaan, mutta kiihtyvään tahtiin.

www.rihmasto.net