Samaan aikaan toisaalla

Teppo Paulasto:

Joskus maailmassa tapahtuu myönteisiäkin muutoksia. Lätkän MM-finaalia ei pelata enää äitienpäivänä. Perheellisen miehen moraalinen ristiriita ja mahdollisen penkkiurheilusta pidättäytymisen aiheuttama turhautunut jännitys ovat poissa, kun ei tarvitse piknikillä miettiä, pistääkö Ovetshkin samaan aikaan toisaalla pikkumustaa Suomen pömpeliin.  Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, jatkan jääkiekosta.

Maamme urheiluväellä on ollut tavattoman nolo ja kiusallinen tapa sotkea keskenään sääntöjen määrittelemä joukkuepeli ja äärimmäinen väkivalta eli sota. Tämän naurettavan mauttomuuden huippu nähtiin kotikisoissa, joissa maajoukkueen pukuhuoneeseen kärrättiin jorisemaan sodanaikainen rykmentinkomentaja, historialliseen merkitykseensä nähden nykyisin hiukan yliarvostettu jalkaväenkenraali Ehrnrooth. Ihanaa, Leijonat!

Meitä kevytmielisemmät  ja optimistisemmat ruotsalaiset puolestaan tuntuvat yhdistävän miehisen kilvan seksiin, ainakin kisalauluissaan: ”Den glider in” tai ”Nu tar vi dom”.  Duurivoittoinen valloittajamentaliteetti onkin vienyt börjet monta kertaa tappiin asti. Meillä on molli ja viinapää kuin venäläisillä, mutta menestys hiukan vaatimattomampi, tuttua säe: “Näinkö meille täällä aina käy käy käy käy…”

Samaan aikaan toisaalla  isänmaallisemmat itänaapurimme (ja meilläkin dos. Johan Bäckman) käyvät Voiton päivän viettoon hartaan sotaisissa marttyyritunnelmissa. Pompöösit juhlallisuudet eivät riemastuta esim. virolaisia, jotka mielipidejohtaja Halosen taannoisen lausunnon mukaan kärsivät yhä neuvostoajan posttraumaattisesta stressistä.

Kaikki se, minkä virolaiset kokivat, ja kenties enemmänkin, olisi tullut suomalaisten eteen kaikista tuolloisen eversti Ehrnroothin ponnistuksista huolimatta, ellei puna-armeijalla olisi ollut kesällä 1944 kiire korvaamaan natsismia kommunismilla ja toteuttamaan itäisen Saksan naisten yleistä ja yhtäläistä joukkoraiskausta. On kuitenkin sanottava, että on terveempää juhlia sodan loppua kuin sen alkamista.

Loppujen lopuksi kaikki syyt nauttia skumppaa ulkona ovat perin inhimillisiä ja hyväksyttäviä