Terveiset Berliinistä Friedrichshainin nettikahvilasta!

Ainakin moni porvoolainen tietää, että Porvoon Lukema-klubille tehtiin viime lauantaina poliisiratsia, jonka seurauksena klubi-ilta keskeytettiin, ja juomat, myös Batteryt takavarikoitiin, ja puheenjohtaja vietiin poliisilaitokselle muutamaksi päiväksi kuulusteluihin. Lukema-klubi, jonka tiloissa toimii myös Särö-klubi runoiltoineen, on toistaiseksi suljettu, mutta mutta, tilanne ei liene niin ahdistava kuin miltä kuulostaa: soitin täältä Berliinistä klubin hallituksen jäsenille, ja ymmärsin, että toiminta jatkuu melko pian, tosin ilman alkoholia. Joten runoilta huhtikuun loppupuolella lienee toteutumassa. Tapahtumista tiedotetaan näillä näkymin ainakin täällä blogissa ja sähköpostilistalaisille. Jos haluat listalle, meilaa osoitteeseen saroklubi(at)gmail(piste)com.

Ai niin, tulipa mieleen, että tapasin Berliinissä kuopiolaistaustaisen miehen, entisen vanginvartijan, joka heittäytyi vuosi sitten Berliinissä vapaaksi kirjailijaksi kirjoittaakseen rikosromaania. Tuli puhe ravintoloita ja kapakoita koskevasta tupakkalaista. Berliinin Weddingin kaupunginosan kapakoitisijat kieltäytyivät noudattamasta täysikieltoa, ja sitten uhmaajien joukkoon liittyivät muut kaupunginosat. Poliisit, jotka määrättiin valvomaan lain noudattamista, ilmoittautuivat sairaslomalle. Sitten Saksan muiden osavaltioiden kapakat osallistuivat tupakkalakikapinaan. Huhujen mukaan koko laki on nyt kaatumassa. Tämä tarkoittaa sitä, että Saksassa löytyy jatkossakin siellä täällä, ja Berliinissä melko tiheään savukeitaita. Ja mikä parasta, kapakoiden edustat pysyvät humalaisista nikotinistijoukoista vapaina. Suomen tiukka laki sen sijaan pakottaa tupakoitsijat kaduille ohikulkijoiden kiusaksi, tai sitten perustamaan epämääräisiä yksityisklubeja.

Porvoon klubille tehtiin poliisi-isku, jonka motiivina oli tietääkseni epäilys, että siellä välitetään laittomasti alkoholia. Klubin toimintaa melko hyvin tuntevana voin vakuuttaa, että toiminnan tarkoituksena oli luoda puitteet mukavalle yhdessäololle ja kulttuuritoiminnalle. Lukeman koko porukka, varsinkin pidätetty puheenjohtaja, on tehnyt työtään idealismin kannustamana, korvauksetta, kuukausitolkulla.

Anteeksi vain Porvoo ja Suomi, mutta täältä etäältä katsottuna kotimaani tuntuu paikalta, jossa hengenravinto imetään ahdistuspillereiden voimin luodusta nettimaailmasta. Ja poliisille tiedoksi, että sosiaalisesti vieraantuneet, nettitodellisuuteen uponneet yksilöt ovat yhteisöllemme vaarallisempia kuin klubeilla istuskelevat ja tanssivat ihmiset.

Mark Mallon