Särö 47–48 / Arkkitehtuuri ja mielenterveys

17,00 

Osasto:

Kuvaus

Tuplanumeron teemoina ovat arkkitehtuuri ja mielenterveys.
Brutalismi, tuo rakennussuuntauksista karuin, on noussut yllättäen nostalgikkojen suosioon. Herman Raivion essee ja Veikko Somerpuron valokuvat johdattavat lukijan brutalismin kauneuteen, historiaan ja sen ihailun syihin.
Kuvataiteilija Henrietta Lehtonen opiskeli arkkitehdiksi, koska halusi renessanssi-ihmiseksi – ja valitsi silti taiteilijan uran. Lehtosen kollaaseja löytyy sekä kannesta että sisäsivuilta. Arkkitehti Helmi Kajaste, joka tunnetaan myös spoken word -muusikko Draama-Helminä, korostaa Särön haastattelussa ekologisen rakentamisen ja suunnittelun tärkeyttä.
Numerossa debytoivat kaksi nuorta runoilijaa: Aura Silventoinen ja Rauha Talonen. Heidän lisäkseen Särö esittelee 60 vuotta täyttäneen Risto Köykän. Julkisuutta vältellyt Köykkä oli 1990-luvulla Turun runokentän kirkkaimpia kynäilijöitä.
Kulttuuripsykologian dosentti ja eurooppalaisen kirjallisuusterapian uranuurtaja Juhani Ihanus pohtii esseessään lääketieteen ja taiteen näkökulmista, miksi runoilijat kärsivät mielenterveysongelmista muita taiteilijoita enemmän. Jaakko Vuori kirjoittaa muisteluaineistoon perustuvasta tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin mielisairaaloiden henkilöstön ja näiden lasten sekä asukkaiden kokemuksia sairaala-ajastaan menneiltä vuosikymmeniltä.
Kritiikkiosastolla esitellään seitsemän teosta tieto- ja kaunokirjallisuuden kentältä.
  • Ilmestynyt huhtikuussa 2023.
  • 144 sivua.