Valaisevaa kuvitusta Säröön

Sanna Saastamoinen:

Särön alkumetreistä asti olen ollut vastuussa sen kuvittamisesta. Tavoitteeni on ollut löytää tai tehdä Säröön kuvia, jotka eivät vain korista kivasti tekstejä, vaan myös sanoisivat vähän lisää tai valottaisivat uutta näkökulmaa aiheesta. Sana illustraatio polveutuukin mukavasti latinan kielen sanasta illustrare, joka tarkoittaa valaisemista.

Alkutaipaleen Säröissä keksin, että on mahtava esitellä tekstin ohella saman aiheista tai vierestä liippaavaa kuvataidetta. Varsinkin, koska taiteilija yleensä aina tahtoo välittää ajatuksiaan tai aavistuksiaan katsojalle.  Tällöin kuviin automaattiesti tulee sisältöä, joka on itsenäistä tekstiin nähden. Särön kuvataiteilija -konseptin myötä on siis mahdollista rinnastaa kuvia ja tekstejä  siten, että kuvat eivät ole teksteille alisteisia — aivan kuten lehdissä yleensä on tapana rinnastaa saman aiheisia kirjallisia tuotoksia toisiinsa. Miksi siis kuvan tulisi vain palvella tekstiä?

Minua ei lainkaan kiehdo tekstin piirtäminen lukijan eteen. Tähän syynä on ehkä se, että itsekin lukijana nautin suunnattomasti, kun saan luoda tekstin pohjalta omat mielikuvani.  Aivoille täytyy jättää kuviteltavaa. (Täytyy kyllä myöntää joskus sortuvani eteen piirtämiseenkin, koska se nyt vain sattuu olemaan helpompaa ja koska pidän myös ihan vain piirtämisestä.)

Viimeisempiin Säröihin olen yhä enenevässä määrin tehnyt tekstien vaatimia kuvituksia pitäen samalla nämä ohjenuorat mielessäni. Tahdon valaista hieman, laajentaa lukijan mieltä ja helpottaa tekstimassan lähestymistä. Sitä paitsi uskon vahvasti, että vapaalla kädellä piirretyn viivan katsominen tekee ihmiselle hyvää, samalla tavalla kuin luonnonkin näkeminen tekee hyvää, vaikkei edes siitä erityisesti pitäisi.

Edelleenkin toivon löytäväni hyvää kuvataidetta Särön sivuille, sellaista, jossa riittää syyvyyksiä ja tarpeen tullen pintaakin. Särön numeroiden lopullinen sisältö selviää yleensä vasta aivan viime hetkellä ennen taittoa, jolloin en oikein enää ehdi paneutua kaikkinaiseen kuvataidetarjontaan, vaan joudun tukeutumaan vain omiin muistikuviini ja sattumaan.

Nyt siis pyydänkin, hyvät kuvataiteilijat, kuvantekijät ja heitä tuntevat, vinkatkaa minulle itsestänne tai kohtaamastanne taiteilijasta. Laittakaa vaikka linkkejä kiinnostaville nettisivuille tähän kommentiksi tai lähestykää minua sähköpostitse: sanna(piste)saastamoinen(ät)gmail(piste)com.