Vuoden 2012 Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnot Lassi Hyväriselle, Emmi Itärannalle ja Mikko Myllylahdelle

Kalevi Jäntin Rahasto nuorten kirjailijain tukemiseksi myöntää tänä vuonna kolme 16.000 euron suuruista palkintoa. Palkintolautakunta perustelee päätöksiään seuraavasti:

Kalevi Jäntin Rahasto nuorten kirjailijain tukemiseksi myöntää tänä vuonna kolme 16.000 euron suuruista palkintoa. Tänä vuonna palkinnot liikenevät Lassi Hyväriselle (s. 1981 Pyhäselässä), Emmi Itärannalle (s. 1976 Tampereella) ja Mikko Myllylahdelle (s. 1980 Oulussa).


Lassi Hyvärinen palkitaan runokokoelmasta Keisarin tie (Otava). Tarinoivissa runoissa risteävät menneet maailmat ja ajat nykyisiin niin pakottomasti, että teoksen ilmeinen kummisetä P. Mustapää riemastuisi.  Iloinen vaivattomuus, musikaalisuus ja huikaiseva retorisuus ovat Hyvärisen runon tunnusmerkkejä. Runoilijan suvereeni tekniikka lomittaa barokkisia kuvarunoja typografiseen pelleilyyn, kylvettää lukijaa sanamusiikissa ja viittaa tien suomen kielen historiallisiin kerrostumiin.

Tekijän voisi kuvitella suuntaavan proosaan, niin kertovia ja tarinoivia jaksoja kokoelmaan sisältyy, mutta älköön se tapahtuko vielä pitkään aikaan: hänen instrumenttinsa soi niin kiinnostavasti ja omalakisesti.

Emmi Itäranta puolestaan palkitaan romaanista Teemestarin kirja (Teos). Teemestarin kirja kertoo teemestarien sukuun kuuluvan nuoren Norian tarinan suuren luonnonkatastrofin jälkeisessä ajassa. Sotilasvallan hallitsemasta maailmasta on loppumassa vesi, ja veden  kätkeminen on ankarasti rangaistava rikos. Noria jatkaa isältään oppimaansa perinteiset teerituaalit hallitsevan teemestarin  ammattia. Tehtävän myötä hänet on vihitty tietoon salaisesta, puhdasta  vettä pulppuavasta lähteestä, mikä johtaa vääjäämättä vaikeuksiin sekä  ystävien että valtaa pitävien kanssa.

Romaanista kasvaa  arvoituksellinen allegoria totuuuden, vapauden ja lojaliteetin ongelmista. Emmi Itäranta on kirjoittanut taitavan science fictionia  ja ikiaikaista utopiaperinnettä yhdistelevän dystopiakuvauksen, johon peilataan aikamme suuria yhteiskunnallisia ja ympäristöllisiä haasteita.

Mikko Myllylahti vuorostaan sai pystinsä runokokoelmasta Väylä (Savukeidas). Väylä on rytmisesti taidokas, soljuvan kuvallinen teos. Myllylahti ammentaa modernistisesta runoperinteestä kirkkaan, hiotun kielen mutta ennen kaikkea aiheidensa osalta: Väylän läpi puhaltuu hidas ja surumielinen tuuli, kuoleman ja yksinäisyyden väläyksenomaiset kuvat. Siinä missä Myllylahti edellisissä kokoelmissaan Autojen kuumat moottorit kotiinpaluun jälkeen (2003) ja Amerikkalainen yö ja muita runoja (2007) viljelee kielellisesti villiä romantiikkaa, Väylässä hän sukeltaa lähelle alitajunnan ja talven vartioiman unenomaisuuden kuvia. Myllylahden runot ojentautuvat kohti lukijaa, kauniin kielen, kuvallisuuden ja läsnäolon kautta.

Kalevi Jäntin rahasto

Säätiön perustivat vuonna 1942 WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti nuorena kuolleen poikansa muistoksi. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen tukemalla ja innostamalla nuoria kirjailijoita. Viime vuonna palkittiin Katja Kettu, Henriikka Tavi ja Jaakko Yli- Juonikas.

Palkinnon on saanut 103 kirjailijaa nyt palkittavat mukaan lukien. Säätiön palkintolautakunnan puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko. Lisäksi raatiin kuuluvat kustantaja Jaakko Jäntti, kirjailija Tiina Krohn, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala, sekä runoilija Saila Susiluoto.

Palkinnot jaetaan keskiviikkona 28.11 klo 13 Lallukan taiteilijakodin juhlasalissa (käyntiosoite: Apollonkatu 13, Helsinki 10). Kaikki palkittavat kirjailijat osallistuvat tilaisuuteen, ja tiedotusvälineillä on mahdollisuus haastatella kirjailijoita.

Tiedustelut:

Satu Jäntti-Alanko
050 357 4730