Elävä runous kiinnosti porvoolaisia Särön Open Mic -illassa

Porvoon seudulla liikkuu selkeästi elävää runoutta kaipaavia, sillä Särön ensimmäinen Open Mic -tapahtuma keräsi täyden yleisön lauantaina 3.9.2022. Tapahtuma pidettiin Porvoon Aatos Cafessa.

Illan kutsuvieras oli karismaattisesti esiintynyt Francis North, suomalais-brasilialainen lavarunoilija. Englanniksi esiintynyt North käsitteli runoissaan muun muassa rodullistamista, runoutta ja ystävyyttä.

Northin esiintymisen jälkeen mikrofoni oli yleisölle vapaa, ja illan aikana kuultiin yhteensä 19 runoilijan taidonnäytteitä. Esiintyjien ikähaarukka oli suuri, runoilijat olivat iältään 16–69-vuotiaita.

Pientä esiintymisjännitystä oli myös ilmassa, sillä monet kertoivat lausuvansa runojaan ensimmäistä kertaa. Kannustava yleisö kuitenkin mahdollisti rennon ja turvallisen tilan kaikille esiintyjille. Vaikka lavarunousperinteeseen kuuluvatkin erinäiset runokilpailut, tapahtuman pyrkimyksenä ei ollut runojen ja esitysten arvioiminen, vaan elävän taiteen äärellä oleminen sekä uusien ihmisten tapaaminen.

Monet pohtivat runoissaan suuria teemoja, kuten kuolemaa, ahdistusta ja tuskastuneisuutta sekä rakkautta (ja sen loppua). Esimerkiksi oman läheisen kuolema ja sanallisuus, kuten sanojen riimeillä leikittely, nousivat runoissa esille. Illan aikana kuultiin lisäksi laulua ja räppiä.

Vaikka suomi ja englanti olivat illan pääkieliä, mukaan mahtui myös yksi runo taiteellisesti ”tulevaisuuden ruotsilla”. Runoilija Harri Hertell toimi illan juontajana.

Illan virallisen ohjelman jälkeen jatkoja lähdettiin viettämään kahvilabaari Paahtimon lämpöön.

Seuraava Särön Open Mic -tapahtuma järjestetään 19.11.2022.

Tapahtumien rahalliset tukijat: Porvoon kaupungin kulttuuritoimi, Aktia-Säätiö ja Uudenmaan rahasto.