Fyysistä teatteria ja keskustelua – tekoäly kirjallisuudessa

Lauantaina 18.11.2023 Porvoon Aatos Cafessa pidettävässä paneelikeskustelussa tekoälytutkija Hannu Toivonen ja luovan kirjoittamisen opettaja Katri Manninen pohtivat, millaista hyötyä ja haittaa tekoälystä koituu kirjoittajille ja kirjallisuuskentälle. Tilaisuudessa esiintyy myös nuori fyysisen teatterin artisti Lumi Ruotsalainen.

Särö toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi osallistumaan keskusteluun tekoälyn käyttämisestä kirjoittamisessa ja kirjallisuudessa.

Aika: lauantai 18.11.2023 klo 19.00–22.00.

Paikka: Aatos Café / Klubisali / Kaivokatu 37, Porvoo.

Vapaa pääsy. Vapaaehtoinen pääsymaksu (käteinen, MobilePay).

Keskustelijat ovat:

Hannu Toivonen – Porvoossa asuva tekoälytutkija, tietokirjailija ja tietojenkäsittelytieteen professori, joka on julkaissut vastikään tietokirjan “Mitä tekoäly on? – 100 kysymystä ja vastausta” (Teos, 2023).

Katri Manninen – Mäntsälässä asuva kirjailija, valmentaja, käsikirjoittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja, joka kouluttaa kirjoittajia muun muassa hyödyntämään tekoälyä työssään.

Onko tekoälystä kirjoittajalle oikeaksi apuriksi? Miten kirjallisuuskenttä ja tv-sarjojen käsikirjoitukset tulevat muuttumaan tekoälyn kehittymisen myötä? Tyytyvätkö lukijat koneen luomiin tarinoihin? Yleisö voi osallistua keskusteluun tilaisuuden lopuksi. Keskustelua ohjaa Särön päätoimittaja Mark Mallon.

Tilaisuuden väliajan jälkeen esiintyy porvoolainen fyysisen teatterin artisti Lumi Ruotsalainen. Fyysisessä teatterissa näyttelijä luo tyhjälle näyttämölle kokonaisen tarinan ja ympäristön kehollaan, sanattomasti.

Tilaisuuden kulku:

18:30 Ovet aukeavat.
19:00 Tilaisuus alkaa.
19:45–20:15 Väliaika.
20:15–20:30 Lumi Ruotsalainen esiintyy.
20:30–21:00 Paneelikeskustelun toinen osa ja yleisökysymykset.
21:00–21:45 Vapaamuotoista illanviettoa.
21:45 Tilaisuus päättyy. Jatkot Paahtimossa.

Uuden Itämaan Kulttuurifoorumi

Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö on omavaltaisesti nimennyt Uudenmaan historiallisen maakunnan itäisen, Itä-Helsingistä Suomen itärajalle ulottuvan alueen Uudeksi Itämaaksi. Tällä alueella on vuodesta 2022 alkaen järjestetty kulttuuritapahtumia, joissa yleisö ja taiteilijat pääsevät kasvokkaiseen yhteyteen taiteen ja keskustelun keinoin. Uuden Itämaan kulttuurifoorumin nimeä kantava tapahtumasarja toteutetaan yhteistyössä muiden itäisen Uudenmaan ja Kymenlaakson alueella toimivien kulttuuriyhteisöjen kanssa. Foorumin tarkoituksena on taiteen ja yhteiskunnallisen keskustelun keinoin saattaa yhteen toisistaan poikkeavia näkemyksiä ja edistää taiteen, erityisesti elävän kirjallisen kulttuurin saavutettavuutta.

Tapahtumaa tukevat Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Tapahtuman Facebook-sivu.

Hannu Toivonen. (Kuva: Teos)
Katri Manninen. (Kuva: Katri Mannisen kotialbumi)