Heikin siirtyminen täältä toisaalle. Särö valtaa uusia maita.

Kevättervehdys Särön toimituksesta! Surulliset uutiset ensin: Särön pitkäaikainen työntekijä Heikki Kekki on vakavan sairauden viemänä poistunut joukostamme Kuolemanmaahan. Heikin vastuulla olivat yhdistyksen ja lehden monet tekniset ja käytännön asiat, muun muassa verkkosivujen hallinta, lehden postitus ja toimistotyöt. Hänen kontolleen koitui myös säröläisten aikataululipsumisista huomauttaminen sekä yhdistyksen yleinen ”järjestyksenvalvonta”.

Läheisimpiin ja pitkäaikaisempiin ystäviini kuulunut Heikki Kekki toteutti Särö-tehtäviensä ohessa omia taiteellisia töitään, joille hän ei toivonut erityisempää julkisuutta.

Arvelen, että kahdenkymmenen vuoden takaisilla yöllisillä metafyysisillä ”rajantakaisiakin” asioita hipovilla keskusteluilla Porvoon pyöreiden pöytien ääressä oli vaikutusta Särön syntymiseen vuonna 2006. Kiitos sinulle toimituksen puolesta ja ystävänä, Heikki.

Valoisampia uutisia: Särön kirjakustantamo Särötär valmistelee parhaillaan ensimmäistä kirjaansa. Yhdeksänhenkisessä työryhmässä muodostuva tietokirja ”Koronan kääntöpuoli” ilmestyy toukokuun loppupuolella. Kirjan ilmestymisestä tiedotetaan tarkemmin Särön uutiskirjeessä. Säröttären toinen teos, keväällä 2022 julkaistava Olga Tokarczukin novellikokoelma, on parhaillaan Tapani Kärkkäisen suomennettavana.

Kirjojen rinnalla sorvattavana on tällä hetkellä Särön Liettua-teemainen tuplanumero, joka putkahtaa painosta kesäkuun puolella. Seitsenpäiväisiä viikkoja paahtava kirja- ja lehtitoimitus pohjustaa parhaillaan myös tulevia julkaisuja: Syksyllä ilmestyvän saari & eristäytyneisyys -numeron aineisto on miltei kasassa (juttutarjouksia otetaan toki vielä vastaan), ja ensi vuoden yhdeksi teemaksi on kuin itsestään muodostunut Slovakia.

Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettavaa, polarisoituvaa Eurooppaa käsittelevä Verkko-Särön kirjoitussarja käynnistyy niin ikään kesän aikana. Journalistisena linkkinä yliopiston tutkijoiden ja Särön välillä toimivat kirjallisuudentutkija Sarianna Kankkunen ja kaupunkitutkija Jani Vuolteenaho.

Muistutettakoon, että Särön Oder-residenssi Frankfurtissa on toiminnassa matkustusrajoituksista huolimatta. Mikäli pitkäaikainen (yli kuukauden mittainen) residenssijakso kiinnostaa, Särö neuvottelee mielellään kohtuullisista residenssimaksujen alennuksista. Voit hakea residenssimatkalle Taiken liikkuvuustukea 25.8.2021 asti. Residenssin talous on riippuvainen vieraiden ja yhteisöjen käyttömaksuista, joten residenssivieraana ollessasi tuet taiteilijoiden, toimittajien ja tieteilijöiden Keski-Euroopan tukikohdan säilymistä yli pandemia-ajan.

Särön verkkosivut uudistuvat kuluvana vuonna. Tavoitteena on sulattaa Verkko-Särö ja Särön etusivu yhdeksi sulavaksi, visuaalisesti eheäksi kokonaisuudeksi, josta hahmottaa helposti yhdistyksen toiminnan kivijalat: Särö-lehti, residenssi ja Verkko-Särö. Mikäli tiedossasi on modernia verkkosilmää hallitseva sivustontekijä, ole yhteydessä toimitukseen.

Lopuksi: toivotan iloista kärsivällisyyttä kaikille kulttuurinjanoisille! Hyvät ajat koittavat pian. Terveisin Mark Mallon.