Kaikki hyvin kun ei puhuta

Ulla Ora:

Ennen eduskuntavaaleja sekä vaalien jälkeen kiinnostavimpia asioita ovat ne, joista ei puhuta. Vaalien jälkeen kaikki asiat jäävät tietysti sivuseikaksi, kun pääpuolueet keskittyvät ministeripaikkojen jakoon.

Japanin ydinvoimalaonnettomuus pakotti ottamaan vaaleissa esiin Suomen ydinvoimalaitokset. Yleiseksi totuudeksi jäi kai se, että turvallisia ne ovat. Kun maailman ensimmäinen ydinase kehitettiin, ei voitu kuvitellakaan, että samaa energiaa käytetään joskus myös sähköntuotannossa. Nyt ajatellaan päinvastoin. Suomen nykyisissä ja kolmessa tulevassa ydinvoimalassa valmistetaan plutoniumia sellaisia määriä, että niistä saisi muutamassa päivässä tarvittavan määrän ydinasetta varten. Yhteyden ydinvoiman, ydinaseen ja terrorismin välille nostaa esiin lähinnä vain Greenpeace.

Suomen pitäisi nyt äkkiä taata iso laina Portugalille, joka on sössinyt omat talousasiansa. Perussuomalaiset saivat paljon ääniä vastustamalla takausta, mutta luultavasti allekirjoittavat sen hallituksessa. Siitä ei ole puhuttu, mistä Suomi ottaa rahat, jos Portugali ei pystykään lyhentämään lainaansa, ehkä terveydenhuollosta voisi vähän leikata.

Unohdettu on myös Texasin osavaltion kokoinen muovijätteestä koostuva lautta Tyynellä valtamerellä. Se on liian kiusallinen muistutus kuluttamisesta, jonka kaikilla mittareilla pitäisi vain kasvaa. Ilmaston lämpeneminen ja luonto muutenkin olivat näissä vaaleissa sivuseikka. Luonto on kumminkin vaaleja voimakkaampi ja paljastaa todellisen luontonsa sulattamalla jäävuoria tai järjestämällä tsunameja.

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Saurin mielestä mielenterveysongelmat ovat iso uhka koko Suomen kansantaloudelle. Mielenterveysongelmat ovat jo suurin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Joka päivä viisi alle 30-vuotiasta nuorta jää Suomessa työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyiden vuoksi (tieto löytyy Mielenterveyden keskusliiton nettisivuilta). Ennen vaaleja ja niiden jälkeen kyseisestä asiasta ei paljoa kuule.