Katsaus kesään, silmäys syksyyn

Tulevia julkaisuja: Hyvät aikeet -tuplanumero, nobelisti Olga Tokarczukin romaani Anna In maailman hautakammioissa ja Jussi K. Niemelän esseekirjanen. Särön kulttuuritoimintaa voi tukea nyt myös kannatusjäsenyydellä.

Kesän kynnyksen yli astumisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että oman pään ulkopuolinen todellisuus siirtyy pariksi kuukaudeksi epä-älylliseen tilaan. Lueteltakoon siksi, mitä kaikkea Särössä on tällä hetkellä vireillä ja piakkoin toteutumassa.

Hyvät aikeet -tuplanumero kolahtaa heinäkuun aikana tilaajien postilaatikoista. Lehden sivuilla käsitellään muun muassa sitä, onko vasemmistolainen identiteettipolitiikka loppujen lopuksi vasemmistolaista ollenkaan, millaista kuvataidetta tehtiin saksalaisissa mielisairaaloissa 1800-luvun lopussa ja mikä voisi olla kansallisromantiikan rooli 2000-luvulla. Leena Krohn pohtii kasvien älykkyyden olemusta, ja Janne Saarikivi nostaa esiin suomenkielisen filosofian ja periferioiden tutkimisen tarpeen globaalissa maailmassa. Valokeilaan pääsee Jouko Sirolan kahvilakertomuksen ja Taina Saarikiven esseen muodossa myös August Strindberg.

Olga Tokarczukin romaani Anna In maailman hautakammioissa (2006, suom. Tapani Kärkkäinen) ilmestyy niin ikään keskikesällä. Jussi K. Niemelän polarisaatiota terävästi ja kumartelematta analysoiva esseekirjanen Moniarvoiset ilmestyy alkusyksyllä. Molemmat julkaisee Särön sisar Särötär.

Marraskuussa ilmestyvän Särön yksöisnumeron sisältö muotoutuu parhaillaan. Aiheina ovat muun muassa pako uskonnosta, pako uskontoon sekä Franz Kafka. Näiden ja muiden ilmiöiden tiimoilta voit tarjota toimitukselle aineistoa elokuun loppuun saakka.

Särön kansainvälinen linja jatkuu: syksyllä verkkosivuillamme julkaistaan saksalaisen filosofin Michael Andrickin haastattelu koskien sitä, miksi ja miten moralistinen journalismi rapauttaa demokratiaa. Puolalainen ariel rosé puolestaan pohtii pitkässä esseessään ukrainan ja venäjän kielen suhteita Ukrainassa ja Keski-Euroopassa. Luvassa on myös paljon muuta Euroopan keskeltä ja laidoilta.

Tässä yhteydessä kiitämme Suomen Kulttuurirahastoa, jonka myöntämän liikkumistuen turvin Särön toimitus voi matkailla maata pitkin luomassa verkostoja lukijoita varten – sekä käydä jälleen kunnostelemassa Oder-residenssiä.

Saksassa, Puolan vastaisella rajalla, kauniilla jokinäköalalla varustetussa residenssissä on tulevana syksynä vapaana vielä yksi jakso (ma 7.10. – su 20.10). Tulevan talven (2024–2025) ja kevään 2025 jaksot vapautuvat haettaviksi kesän aikana uuden residenssityöntekijän löydyttyä. Nykyinen residenssi-isäntämme Marcel muuttaa toiselle paikkakunnalle, ja haikein mielin luovumme hänestä.

Mikäli etsit Helsingin eläväisimmiltä alueilta rauhallista kokous-, koulutus- tai tapahtumatilaa, harkitse vaikka Särön ihanaa Välitilaa – saat keittiösyvennyksellä varustellun tilan käyttöösi arki-illaksi tai koko viikonlopuksi sopuhintaan. Eväitä voi hakea esimerkiksi Alepasta muutaman askeleen päästä.

Särön ja Porvoon kansalaisopiston kesäkuun lopussa Pyhtäällä järjestämä Fiktion kirjoittamisen kurssi täyttyi ennen aikojaan. Kysynnästä rohkaistuneena seuraavista viikonloppukursseista on sovittu jo syksyksi 2024 sekä kevääksi ja kesäksi 2025. Seuraamalla Porvoon kansalaisopiston sivuja tai tilaamalla Särön uutiskirjeen saat kursseista tietoa ensimmäisten joukossa.

”Helsingin seudun parhaat runolavat” eli Porvoossa järjestettävät Särö Open Mic -tapahtumat ovat nyt kesätauolla, mutta Porvoon kaupungin myöntämän avustuksen sekä Porvoon Energian sponsorituen ansiosta syksyn 2024 kolme tilaisuutta on varmistettu. Seuraavan runoklubin ajankohta varmistuu pian.

Lopuksi: Mikäli nahkainen sydänlompakkosi sykkii Särön suuntaan, sinulle tai yrityksellesi tarjoutuu nyt uusi mahdollisuus pienibudjettisen yhdistyksen toiminnan tukemiseksi, nimittäin yksityishenkilöille ja yhteisöille suunnattu kannatusjäsenyys.

Särön uusi hallitus valittiin vuosikokouksessa 29.5.2024. Lämmin kiitos edelliskauden hallitukselle, tervetuloa uusi hallitus: Venla Saalo (puheenjohtaja), Sanna Saastamoinen (varapuheenjohtaja), Mark Mallon (taloudenhoitaja), Jani Vuolteenaho (sihteeri), Heikki Savola, Osmo Korhonen.

Hyvää kesää Särön ystäville!