Olga Tokarczukin romaanisuomennos ilmestyy elokuussa

Särötär julkaisee Nobel-palkitulta kirjailijalta loppukesällä romaanin Anna In maailman hautakammioissa. Kirjailijan jälkisanoilla varustettu teos on feministinen ja jungilainen uudelleentulkinta muinaisesta sumerilaisesta Inanna-myytistä.

”Sellaiset kuin Anna In, In Anna, näkevät kaiken elävänä – elävä on maailman jokainen pikku hammasratas, pieninkin esine; vain me, me vähäisemmät, emme osaa katsoa tuolla lailla. Me satumme katsomaan siten vain harvoin, ja silloinkin unohdamme kaiken nopeasti; siksi olemme kuolevaisia. Olemme jo syntymästä asti tottuneet elottomuuteen. Jos osaisimme nähdä maailman elävänä, alusta loppuun, emme osaisi kuolla, vaikka miten haluaisimme.”

Anna In maailman hautakammioissa sijoittuu aikaan, jolloin jumalat elivät maan päällä ihmisten keskuudessa puutteineen ja oikkuineen. Heistä yksi on Anna In, rakastettu hedelmällisyyden jumalatar, futuristisen kaupungin maanpäällisten kerrosten hallitsija, jonka kosketus antaa elämänkipinän esineillekin. Kun hän laskeutuu kaksossisarensa, manalan valtiattaren luo kuolleiden valtakuntaan, syntyy kaaos. Voiko edes Anna In pelastua sieltä, mistä kukaan ei ole koskaan palannut?

Tapani Kärkkäisen herkkyydellä suomentamassa romaanissa ikiaikainen myytti kohtaa futuristisen maailman: pystyyn ja vaakaan kulkevien hissien varaan rakennettu infrastruktuuri, koneiden ja palvelijoiden hybridit, hologrammikartat ja kaduille avattavat puutarhatasanteet ovat suomalaisille lukijoille uudenlaista, scifiä lähestyvää Tokarczukia. Kirjailija itse on kuvannut vuonna 2006 julkaistua Anna Iniä rakkaimmaksi kirjakseen omasta tuotannostaan. Romaanin luettuaan ei ole vaikea arvata, miksi.

Jälkisanoissaan Tokarczuk avaa Inanna-myytin taustaa ja analysoi mytologian merkitystä ihmiskulttuurille.

Romaani ilmestyy 1.8.2024 ja on jo ennakkomyynnissä Särön verkkokaupassa. Kesän aikana lähetettävästä jäsenkirjeestä löytyy tarjouskoodi, jolla Särön jäsenet saavat kirjasta 20 prosentin alennuksen.