Kirjoittajapiiriläisten näkyjä tyhjässä huoneessa

Mark Mallon:

Tänään perjantaina saan kunnian olla taas Porvoon kansalaisopiston kritiikkipiirin ohjaajana. Opetustyö on aikamoista nautintoa, kaiketi siksi, että ihmistajunnan manipulointi on mielipuhaani. Puolet nautinnosta syntyy etukäteisvalmistelun yhteydessä, kun baarissa tai kahvilassa ideoin harjoitustehtäviä, apuvälineinä kynä, ruutuvihko ja kahvi (olut ja tupakka -yhdistelmästä olen lainsäädännöllisistä syistä joutunut valitettavasti luopumaan).

Tämänkertainen tehtävä on hieman jalostettu versio siitä tehtävästä, jonka annoin aloittelevimmille kirjoittajille viime perjantaina Luovan kirjoittamisen ryhmälle, niin ikään Porvoon kansalaisopistossa.

Luovan kirjoittamisen ryhmässä havaitsin suureksi riemukseni, että ei se pimeys ole ihmiskunnan päistä mihinkään kadonnut. Etenkin olin erityisen tyytyväinen siihen, että 16-17 vuotiaat nuoret kykenevät tuottamaan yksinkertaisista ja vähistä aineksista niin outoa ja vangitsevaa kuvastoa, että oksat pois.

Erään tytön kirjoittama välähdyksenomainen elokuvallinen kertomus siirtyi seuraavana yönä painajaiseeni, tai kenties se jopa tuotti koko painajaisen. Että kiitos vain siitä, senkin pirulainen!

Tämänkertainen, siis edellisestä hieman muunneltu tehtäväantoni etenee suurinpiirtein näin: 1.) Rauhoitu 2.) Muistele jotain toistuvaa untasi. 3.) Kirjoita unesta muutaman lauseen kuvaus. Kuvaus jää vain omaan tietoosi. 4.) Mieti, mitä erityistä arkeesi liittyvää tapahtui tänä aamuna. Jos et muista mitään erityistä, kuvittele jotain tapahtuneen. 5.) Kirjoita tapahtumasta lyhyt, nopea kuvaus. Tämäkin jää omaan tietoosi. 6.) Pidä tauko, tyhjennä ajatuksesi. 7.) Kuvittele itsesi tyhjään huoneeseen. Katsele huonetta, mutta älä kirjoita siitä. Tarkkaile yksityiskohtia. 8.) Kirjoita huoneesta. 9.) Jos huoneessa näkyy liikettä, kirjoita siitä.