Lausunta on taitolaji

Riikka Heinonen:

Kohtaus ompeluseuran kevätjuhlista: keski-iän ohittanut, kirjavaan kukkamekkoon sonnustautunut nainen lausumassa syvällä paatoksella uuvuttavan pitkää loppusoinnullista runoa suoraan kirjasta. Teatteriohjaaja Jouko Turkka on ilmiön kokeneena todennut lausuntataiteen olevan ”tunne-elämältään häiriintyneiden keski-ikäisten naisten terapiaa.” Kuva lausuntataiteesta on karu. Eikä se tee oikeutta sille, millaista runonlausunta parhaimmillaan on. Onnistuneimmillaan lausunta tarjoaa kuulijalleen todellisen elämyksen, kun teksti herää henkiin sitä lausuvan sanoissa. Runojen lausuntaan kannustaa myös amerikkalainen professori ja kirjallisuuskriitikko Harold Bloom toteamalla teoksessaan Lukemisen ylistys näin: ”Lukijan tulee muistaa, että kaikkea suurta runoutta pitäisi lukea ääneen, joko itselleen tai muille.”

Runojen lausuminen ei kuitenkaan ole helppo laji. Hyvän lausujan on todella sisäistettävä lausumansa teksti, sillä vasta silloin se välittyy kuulijoille. Vasta silloin runo alkaa elää omaa elämäänsä ja muuttuu rivistä sanoja konkreettisiksi lauseiksi, joilla on todellinen merkitys. Sen jälkeen lausutun tekstin muistaa vielä kevätjuhlista palatessaankin.

Lausuntataide elää vahvasti uutta tulemistaan. Ylen Runoraadissakin esiintyneen Heinolan Lausuntapoikakuoron nuoret lausujat ovat oiva esimerkki siitä, ettei runonlausunta ole enää vain keski-ikäisten naisten harrastus. Lukion äidinkielentunnilla vuonna 2004 alkunsa saaneen kuoron riveissä seisoo tällä hetkellä jo neljäsosa koulun 16-19-vuotiaista miespuolisista oppilaista. Nuoret lausujat ovat herättäneet positiivista huomiota, ja ryhmän on menneenä vuonna voinut bongata monesta tapahtumasta. Runonlausunta herättää laajempaakin kiinnostusta. Kajaanin kesäisillä runoviikoilla järjestetään vuosittain Sinisalo-kilpailu nuorille alle 30-vuotiaille lausujille. Joka vuosi järjestetään myös Runopuulaakin eli lavarunouden SM-kisat, joissa valitaan Vuoden paras lavarunoilija. Runopuulaakin tämänvuotinen Helsingin esikarsinta järjestetään torstaina 6.5. Cafe Mascotissa Neljännellä linjalla. Myös allekirjoittanut osallistuu Helsingin esikarsintaan. Tervetuloa kannustamaan!