Kulttuurilehtien ostotuki kirjastoille lakkautetaan

Kirjastot ovat monelle kansalaiselle ensimmäinen, helpoin ja kenties ainoakin kosketus kulttuurilehtien sisältöön. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tähän mennessä tukenut kirjastojen kulttuurilehtitilauksia vuosittain noin 200 000 eurolla.

Kulttuurilehtiä edustavan Kultti ry:n 13.12.2017 julkaiseman tiedotteen mukaan vuonna 2018 ostotuki tippuu kulttuuriministerin tuoreella päätöksellä nollaan euroon.

“Asiasta ei ole tiedotettu kulttuurilehtiä etukäteen. Kirjastojen ostotuen poisto heijastuu suoraan pienten lehtien levitettävyyteen ja näkyvyyteen”, sanoo Kultti ry:n puheenjohtaja Juha Säijälä.

”Herää kysymys, onko päätöksen takana poliittinen linjaus, jonka tarkoituksena on pienten, hallituspuolueille epämieluistakin sanomaa levittävien lehtien toiminnan hankaloittaminen”, Säijälä kommentoi.

Päätöksen seurauksena heikkenee kulttuurijulkaisujen näkyvyyden lisäksi myös lehtien talous. Ilmoitusmyyntitulojen vähenemisen myötä monen kulttuurilehden toimintaedellytykset ovat muutenkin vaakalaudalla.

Kulttuurijournalismin yleisen viihteellistymisen ja pinnallistumisen myötä laadukkaiden lehtien näkyvyyden parantamisen pitäisi olla sivistysvaltion tavoite. Tuen lakkautuspäätöksen myötä näyttää siltä, että kulttuurilehtien sisältö koetaan poliittisessa hallinnossa uhkana.