Liettua-numero ilmestyy Helsingin kirjamessuille

Lehden sivuilla liikutaan erilaisten yhteiskuntajärjestelmien ja taiteenalojen välillä, historian kärsimyksistä tulevaisuudenvisioihin ja alitajunnan kerroksista kaupalliseen todellisuuteen.

Särön teemanumero Liettua maailmojen välissä lienee laajin liettualaista kulttuuria ja taidekenttää esittelevä julkaisu Suomessa. 136-sivuisen Särön sivuilla liikutaan erilaisten yhteiskuntajärjestelmien ja taiteenalojen välillä, historian kärsimyksistä tulevaisuudenvisioihin ja alitajunnan kerroksista kaupalliseen todellisuuteen.

Toinen esiteltävistä kuvataiteilijoista, M. K. Čiurlionis (1875–1911), tunnetaan unenomaisten kuviensa lisäksi klassisista sävellyksistään ja kirjallisesta tuotannostaan. Niin ikään kansainvälistä arvostusta kerännyt Kristina Sabaliauskaitė on noussut Liettuassa sensaatioksi historiallisilla romaaneillaan. Liettuan historiasta ammentava kirjailija kertoo Särön haastattelussa tulevaisuudenvisioiden harhaanjohtavuudesta. Novelli Vilnerin paluu (suom. Sini Katainen), joka kertoo synnyinkaupunkiinsa Vilnaan vuosikymmenten jälkeen palaavasta vanhasta juutalaismiehestä, on Sabaliauskaitėn ensimmäinen suomeksi julkaistu teksti.

Runoilijasukupolvien välisistä eroista ja runouden nykytrendeistä kirjoittaa Kaunasin yliopistossa nykyrunoutta opettava Neringa Butnoriūtė. Nykyrunoudesta esitellään Rimvydas Stankevičiusin ja Giedre Kazlauskaitėn tuotantoa. Ričardas Gavelisin tyylillisesti kokeellinen romaani Vilnan pokeri on neuvostoaikana kirjoitettu rakkauden ja vihan kirje Vilnalle. Neuvostojärjestelmää kritisoiva teos voitiin julkaista vasta Liettuan itsenäistyttyä. Särö julkaisee Gavelisin kulttiromaanista otteita.

Uudessa Särössä etsitään muun muassa liettuan ja suomen kielen yhtäläisyyksiä ja kerrotaan rock-musiikin roolista Liettuan itsenäistymisvaiheessa. Numeron Liettua-koordinaattori Urte Liepuoniutė pohtii esseessään, miksi kirjallisuuden nykyopetuksessa ei ole hyvä korostaa liiaksi kansan menneitä kärsimyksiä. Nykytaidetta edustaa nuori liettualainen Lauryna Narkevičiūtė digitaalisine, mutta miltei käsinkosketeltavine teoksineen.

Suomentajat ovat Urte Liepuoniutė, Sini Katainen, Olli Heikkonen ja Per Länsmans.

Uusinta Säröä voi ostaa Helsingin kirjamessuilla Kultti ry:n osastolla, Särön verkkokaupassa, Rosebudin kirjakaupoissa tai Akateemisessa kirjakaupassa. Lehti saapuu tilaajille marraskuun alussa.