Luovan kirjoittamisen opettaja tähtää oivalluksiin

Pyhtään Stockforsissa 21.–23.3.2025 pidettävällä fiktion kirjoittamisen viikonloppukurssilla kirjoitetaan fyysisen tilan ja oman mielentilan tarjoaman inspiraation voimin. Kurssin sisällöistä ja ohjauksesta vastaavat vuonna 2010 Finlandia-ehdokkaana ollut kirjailija Alexandra Salmela sekä Särön päätoimittaja, runoilija Mark Mallon. – Toimittaja Hanna Rantanen kysyi Salmelalta, mistä kirjoittamisen opettamisessa on kyse.

Alexandra Salmelan mukaan kirjoitusinspiraatiota haetaan kurssin aikana ympäröivästä tilasta, rosoisesta Stockforsin ruukista. Mitä vanha ruukki ja sen ympäristö kertovat, millainen arkkitehtuuri ja historia niillä on, millainen tulevaisuus – ja millaisia tarinoita paikalle pystyy kuvittelemaan? Entä ajankohta, alkava kevät maalla; millaisia tunteita se herättää, millaisia sanoja se pakottaa kielelle? Uusi ympäristö tuottaa uusia näkemyksiä kirjoittamiseen aistien kautta.

Porvoon kansalaisopiston ja Särön järjestämällä kurssilla ei tarvitse pelätä, että kirjoittaminen täytyisi aloittaa tyhjästä. Kurssin tavoitteena on edistää osallistujien kaunokirjallisia prosesseja ja haastaa itseään kirjallisten leikkien ja kokeilujen kautta. Jos pöytälaatikosta löytyy tekstiä jo ennestään, tekstiharjoituksissa voi kokeilla, miten oma henkilöhahmo tai ajatus toimii uudessa ympäristössä. Uuden kokeilu voi selventää kirjoittajalle, onko alkuperäinen ratkaisu ollut hyvä, vai toimisiko jokin muu paremmin.

Kirjoittamisen opettamista Salmela kuvailee vastuuksi, jossa yhdistyvät keveys ja leikki. Leikillä hän tarkoittaa avoimuutta uuden kokeiluun sekä omien kaavojen murtamiseen. Heittäytyminen erilaisiin tekstiharjoituksiin auttaa pääsemään irti tyhjän paperin kammosta.

Jokaisella on vahvuuksia ja heikkoja puolia – se pätee myös kirjoittamiseen. Itselleen haastavaksi Salmela kokee juonen rakentamisen. Hänen on helpompaa tuottaa itsereflektiivistä tekstiä kuin rakentaa kiinnostavaa juonta. Usein viesti kirkastuu vain tekstimassaa ja selittämistä karsimalla.

Salmelaa pidetään kielikeskeisenä kirjailijana, vaikka suomi ei ole hänen äidinkielensä, vaan slovakki. Kenties juuri tietyn etäisyyden ansiosta kielellä leikkiminen tuntuu luontevalta:  ”Pystyn kuulemaan virheitä suomen kielessä ja kieliopissa toisin kuin syntyperäiset suomalaiset, jotka suodattavat virheet pois. Kiinnitän huomiota rytmiin ja sointiin”, hän kuvailee. Sanavalmiin, nokittavan dialogin ja vauhdikkaan, suppeasanaisen juonen kirjoittaminen taas sujuu Salmelalta helpommin äidinkielellä kuin suomeksi.

Tärkeänä osana kurssia ovat palautteenanto ja keskustelu. Muilta kurssilaisilta ja ohjaajilta saatu palaute helpottaa kirjoittajaa näkemään tekstinsä uusin silmin.

Salmela kertoo saavansa paljon kirjoittamisen opettamisesta. Hänen mukaansa on hankala sanoa, voiko luovuutta itsessään opettaa. Ohjaajan rooli on pikemminkin auttaa kirjoittajaa matkassa uuden oivaltamiseen.

”Kun ihminen oivaltaa jotain uutta ja se aiheuttaa hänessä löytämisen riemua – silloin tiedän onnistuneeni”, Salmela summaa.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen (28.2.2025 mennessä) Porvoon kansalaisopiston kautta: Fiktion kirjoittamisen kevätviikonloppukurssi


Alexandra Salmelan tekstejä Särössä: