Lyhytelokuvat valaisevat vuoden lyhyintä päivää

Kansainvälistä lyhytelokuvapäivää vietetään tänä vuonna yhdettätoista kertaa. Näytöksiä pääsee joulukuussa katsomaan maksutta ympäri Suomea kahdeksan päivän ajan. Teksti: Elisa Helenius.

Lyhytelokuvapäiväksi on valittu 21. joulukuuta, koska se sijoittuu vuoden lyhyimmän päivän tienoille. Tapahtuma kuitenkin ajoittuu kahdeksalle päivälle: 14.–21. joulukuuta.

Ranskan kulttuuriministerin alaisuuteen kuuluva komissio Centre national du cinéma et de l’image animée aloitti kansallisen lyhytelokuvapäivän vieton vuonna 2011. Sittemmin tapahtuma on levittäytynyt viiteentoista maahan.

Tapahtuman tarkoitus on vahvistaa lyhytelokuvien näkyvyyttä. Mukana oleville tahoille on ollut tärkeää luoda matalan kynnyksen kulttuuritapahtuma, joka on lisäksi maksuton.

”Lyhytelokuvat nähdään helposti taidemuotona, joka on olemassa vain leffahifistelijöitä varten, koska niitä esitetään niin harvoin”, kertoo Lyhytelokuvapäivän koordinaattori Ilo Ruotsalainen.

Lyhytelokuvapäivän aikana elokuvia voi katsella Yleltä, elokuvateattereissa ja pop up -näytöksissä, joissa kussakin on nähtävillä eri sarjat.

Monta elokuvaa yhdessä näytöksessä

Miksi mennä katsomaan lyhytelokuvia?

”Lyhytelokuvanäytös on hyvä tapa nähdä yhdessä näytöksessä monen erilaisen taiteentekijän kädenjälkeä. Lyhytelokuva myös haastaa tekijät miettimään, miten kuvata syvällinen tarina lyhyessä ajassa”, Ilo Ruotsalainen vastaa.

Lyhytelokuva on itsenäinen taiteenlajinsa, ei vain lyhyempi versio pitkästä elokuvasta. Se on tekijälleen vaativa pitkää elokuvaa laajemman keinovalikoimansa takia. Lyhytelokuva voi ottaa rakenteensa ja muotonsa esimerkiksi musiikista, runoudesta, argumentista tai esseestä.

Lyhytelokuva voi esitellä pinnallisempia ja stereotyyppisempiä hahmoja kuin pitkä elokuva ilman että kokonaisuus kärsii. Se voi esittää hahmosta vain yhden puolen ja kertoa sen kautta esimerkiksi yhdestä tapahtumasta.

Lyhytelokuvilla on paljon vähemmän ilmaisullisia rajoitteita kuin pitkillä elokuvilla, joiden tekemistä varjostaa taloudellinen paine. Lyhytelokuvat voivat helpommin olla kokeellisia tai kokeilevia.

Pop up -näytös olohuoneessa

Kuka tahansa voi järjestää lyhytelokuvanäytöksen haluamassaan paikassa, vaikka omassa kodissaan, ja kutsua sinne ketä haluaa. Pop up -elokuvanäytösten järjestäjät voivat valita seitsemästä maksuttomasta elokuvapaketista.

”Oma suosikkini paketeista on tämän vuoden uusi sarja Open Screen, jonne kuka tahansa saattoi lähettää tekemänsä lyhytelokuvan”, Ilo Ruotsalainen sanoo.

Lisätiedot ja ilmoittautumislomake pop up -tapahtuman pitäjäksi löytyvät Lyhytelokuvapäivän nettisivuilta.

Ihmiset ympäri Suomea ovat innostuneet järjestämään pop up -näytöksiä. Järjestäjäksi voi ilmoittautua vielä tapahtuman ollessa käynnissä.

Lyhytelokuvia näytetään Teemalla 21. joulukuuta alkaen kello 21.30. Paketin kesto on kaksi tuntia. Ulkomaisista elokuvista moni on ollut ehdolla Euroopan parhaaksi lyhytelokuvaksi vuosina 2022–2023.

Tampereen elokuvajuhlien lisäksi tapahtumaa Suomessa järjestävät Yle, AV-arkki, Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa, Turku Animated Film Festival, IhmeFilmi, Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali ja Azh Boyzz. Lyhytelokuvapäivän rahoittajana toimii Suomen elokuvasäätiö.


Lyhytelokuvapäivä 14.–21.12.2023

Vinkki: Tampereella järjestetään lyhytelokuvafestivaali Tampereen elokuvajuhlat 6.–10.3.2024.

Kirjallisuutta:

  • Saara Cantell: Timantiksi tiivistetty. Kerronnalliset strategiat fiktiivisessä lyhytelokuvassa. Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu, 2011.
  • Jari Sedergren ja Ilkka Kippola: Dokumentin utopiat. Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 1944–1989. SKS, 2015