Päätoimittajan kesätervehdys: karttua lifestyle-vasemmistolle

Mark Mallon kommentoi kolumnissaan Euroopan vasemmiston ja laitaoikeiston nykytilaa, Särön sijaintia myrskyisässä moraali-ilmastossa sekä kesäsäätä.

Euroopan laita- ja äärioikeiston viimeaikainen nousu huolestuttaa monia, Ukrainan sodan ohessa. Saksan laitaoikeistolaisen AfD:n kasvanut suosio varsinkin entisen DDR:n alueella on ylittänyt myös suomalaisen uutiskynnyksen. Thüringenin osavaltiossa AfD:n kannatus on kyselytutkimuksissa noussut vuoden sisällä 24 prosentista 34 prosenttiin.

Valtaavatko saksalaiset natsit kohta Euroopan? Vai ehtivätkö muiden maiden natsit ensin?

Saksalais-suomalaisena seuraan Saksan mediaa aktiivisesti. Vasemmalle kallellaan olevat lehdet antavat toki aivan eri kuvan tilanteesta kuin vaikkapa oikeistokonservatiiviset julkaisut, mutta jos seuraa rauhallisten analyysien reittiä, on todettava: toistaiseksi ei ole syytä suureen huoleen.

Suunta on käännettävissä helpommin kuin uskoisi, vieläpä vasemmiston itsensä toimesta – näin väittää ainakin saksalainen vasemmistopoliitikko ja kirjailija Sahra Wagenknecht. Vasemmistopuolue Die Linken johdossa toimineen, sittemmin puolueen kanssa riitautuneen Wagenknechtin mukaan vallalla oleva vasemmisto, muuallakin kuin Saksassa, on kadottanut juurensa heikompiosaisten kansanosien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustajana.

Akateemisten kaupunkilaisten ylläpitämä moralistinen, ylemmyydentuntoinen poliittinen suuntaus, jota Wagenknecht kutsuu lifestyle-vasemmistolaisuudeksi, ei ole työläisten tai vaikkapa työttömien yksinhuoltajien asialla, vaan itsensä maailmankansalaisiksi tuntevien, siirtotyöläisyydestä taloudellisesti hyötyvien asialla.

Wagenknecht ei ole yksin sen päätelmänsä kanssa, että vallalla oleva vasemmistolaisuuden suuntaus houkuttelee poliittisesti kodittomiksi joutuneita ihmisiä laitaoikeiston äänestäjiksi. Jos äänestäjät halutaan saada takaisin, on vasemmiston katsottava peiliin ja todettava, että puolustettavien vähemmistöjen kokoelmaan voisi liittää muitakin kuin ne yksi tai kaksi trendikkäintä vähemmistöä.

Se, että lifestyle-vasemmisto nimittelee toisinajattelijoita refleksinomaisesti natseiksi, ei kasvata natsien määrää, mutta hyödyttää AfD:ta. Näin toteaa Wagenknecht esseekokoelmassaan Die Selbstgerechten (”omahyväiset” tai ”itseriittoiset”), josta Särötär julkaisee otteita esseesarjassaan kuluvana vuonna.

Pari sanaa turvallisesta tilasta: Särö ei pysty sellaista valitettavasti järjestämään. Julkaisemme myös jatkossa kirjoituksia ja haastatteluja, jotka ikävimmillään, tai parhaimmillaan, miten vain, haastavat lukijoidensa maailmankuvaa. Emme kysele esseistiemme tai runoilijoidemme aiemmista mahdollisista moraalittomista teoista. Ja jos saisimmekin jotain paheksuttavaa tietoomme, emme sensuroi saatanallisimpienkaan säkeilijöiden sanoja. Laittomuuksia emme hyväksy, emmekä vähemmistöjen tai enemmistöjen leimaamista, mutta loukkaantuminen on jokaisen oma asia.

Lopuksi säätiedotus. Välillä sataa, sitten on kylmää, sitten helteistä, jopa tukalaa, sitten ehkä valoisa tai pimeä yö. Jos vaihtelu ahdistaa, pysy kotona, stay home. Tee päivityksiä vastuullisesta asenteestasi.