Antiplan Live: runokirja herää eloon Porvoossa

Surrealistista runoutta, muistelmia 1940-luvulta ja puuhuilumusiikkia elektronisessa äänimaisemassa. Porvoolaiset muusikot Viljami Mehto ja Sanne Tschirpke tuovat Mark Mallonin tuoreen Antiplan-runoteoksen yleisön kuultavaksi perjantaina 16.6.

Gertrud Mallon (1912–1995) eli lapsuutensa ja nuoruutensa Taka-Pommerissa Klanninin kylässä, silloisessa Saksassa, nykyisessä Puolassa. Kun hän oli neljän ikäinen, uunista liekehtinyt tuli sytytti hänen mekkonsa ja aiheutti hänelle vaikeat palovammat. Tulen aiheuttamia fyysisiä ja etenkin henkisiä vammoja hoidettiin huonosti, eikä Gertrudin äiti osoittanut tytärtään kohtaan erityisempää myötätuntoa.

Ompelijattarena ja kodinhoitajana työskennelleen Gertrudin mies Oskar kuoli Leningradin piirityksessä 1943. Kaksi vuotta myöhemmin, toisen maailmansodan loppuvaiheissa, Gertrud, hänen äitinsä ja kolmivuotias poikansa pakenivat lähestyviä neuvostojoukkoja Berliiniin, jossa Gertrud eli loppuelämänsä. Lääkärin kehotuksesta hän aloitti vanhoilla päivillään muistelmien ja päiväkirjan kirjoittamisen. Onni löytyi – ilmeisesti kuvitellusta – rakkaussuhteesta berliiniläiseen vakuutusvirkailijaan.

Huhtikuussa 2023 ilmestynyt Antiplan koostuu suomalais-saksalaisen runoilijan, Särön päätoimittajan Mark Mallonin (s. 1967) surrealistisista proosarunoista sekä hänen isoäitinsä Gertrud Mallonin päiväkirjamerkinnöistä ja muistelmaotteista. Gertrudin tekstit on suomentanut Simo Lyly.

Mark Mallon on julkaissut aiemmin teoksen Aregemia (Tammi 2010) sekä englanninkielisen kokoelman Poems of Aregemia (käännöksiä ja uusia runoja, ntamo 2012).

Antiplan Live -esityksessä lavalle nousevat:

Mark Mallon, suomalais-saksalainen runoilija, Särön päätoimittaja

Sanne Tschirpke, saksalainen kansanmuusikko, yliopistonlehtori

Viljami Mehto, media-alan säveltäjä ja äänisuunnittelija.

Tapahtuman tiedot:

Aika: Perjantaina 16. kesäkuuta 2023 klo 19–21

Paikka: Aatos Café, Vanha 123 (Kaivokatu 37 B, Porvoo)

Vapaa pääsy.