Stockforsin ruukin rosoiset seinät todistivat lauantaina 1.8. runouden ääntä. Pyhtäällä järjestetyssä kaikille avoimessa kirjallisuustapahtumassa, Rautaparran runoillassa, puolalaisen kirjallisuuden suomentaja Tapani Kärkkäinen kertoi 50-päiselle yleisölle puolalaisesta sosialismin ajan underground-kirjallisuudesta ja nyky-Puolan poliittisista asetelmista. Kärkkäinen on myötävaikuttanut siihen, että puolalainen kirjailija Olga Tokarczuk päätyi suomalaisten luettavaksi hyvissä ajoin ennen kirjallisuuden Nobel-palkintoaan 2018.
50-vuotisen kirjailijanuran tehnyt Anita Konkka kertoi unien vaikutuksesta kirjoittamiseen ja hyvän kustannustoimittajan löytämisen vaikeudesta. Oululaisen kirjailija ja käsikirjoittaja Reija Korkatin runot käsittelivät ylisukupolvista surua ja hänen keväällä koronavirukseen menehtynyttä mummoaan.
Tietokirjailija Petri Pietiläisen juontaman illan päätteeksi Kai Nieminen luki runojaan, jotka ovat viestejä hänen edesmenneelle Elina-vaimolleen. Yleisöä itkettävien runojen lisäksi Nieminen vastasi illan musiikkitarjonnasta klarinettia soittaen.
Ensi vuoden runoillasta kansainvälinen
Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särön yhteistyökumppanina Stockforsissa toimiva Kasvajat ry tarjosi loppuunmyydylle tilaisuudelle mahtipontisen teolliset puitteet Kaarihallissa Kymijoen rannalla.
Viime vuonna Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtään puolella ensi kertaa järjestetty tapahtuma löysi nyt Pyhtäältä itselleen tulevaisuuden ja reilusti kasvunvaraa: järjestäjät kaavailevat elokuulle 2021 kaksipäiväistä tapahtumaa, johon kutsutaan esiintyjiä kotimaan lisäksi Liettuasta.
Tapahtuman yleisö tuli pääosin Helsingistä ja Porvoosta pääsylipun hintaan sisältyvällä bussikuljetuksella sekä omilla autoilla. Monet kertoivat käyneensä tutustumassa myös ruukin taidenäyttelyyn.
Porvoosta ja Kotkasta kotoisin oleva Särö julkaisee kirjallisuus- ja kulttuurilehteä sekä järjestää kirjoittajakoulutusta ja kirjallisuustapahtumia. Särön kotipaikat ovat nykyään Helsinki ja Saksan itärajalla sijaitseva Frankfurt an der Oder, jossa yhdistys ylläpitää taiteilijaresidenssiä ja Keski-Euroopan verkostoitumistukikohtaansa.