Särön runokavalkadi Kotkassa 15.5.2012. Lavalla kolmetoista esiintyjää.

Särötiedote:

Kirjallisuuslehti Särön runobussi vie viikon kuluttua tiistaina 15.5. runoilijoita Kotkaan esiintymään. Ravintola Kotkankadun Albertissa järjestettävässä Särön runokavalkadissa esiintyy 13 runoilijaa, joiden tuotantoa on julkaistu Särö-lehdessä. Mukana on runomaailman ensikertalaisia ja tunnustettuja konkareita.

Tilaisuuden juontaa Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan pääsihteeri, kirjailija Petri Pietiläinen. Esiintyjät ovat Markku Aalto, Veera Antsalo, Rita Dahl, Riikka Heinonen, Tuukka Hämäläinen, Silvia Hosseini, Jukka Mallinen, Mark Mallon, Ulla Ora, Vilma Panula, Terttu Ruottu, Sirkka Turkka ja Hamdam Zakirov.

Kolmatta kerran Kotkassa järjestettävän tilaisuuden järjestäjiä ovat Kotkan kulttuuriasiankeskus, ravintola Kotkankadun Albert ja Särö ry.

Tiistaina 15.5 klo 19 alkavaan tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ravintola Kotkankadun Albert sijaitsee osoitteessa Kotkankatu 9.

Esiintyjien esittelyt:

Markku Aalto (s. 1970) on helsinkiläinen runoilija ja kustannustoimittaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 2001 pääaineenaan teoreettinen filosofia ja sivuaineinaan kulttuuriantropologia ja semiotiikka. Aalto toimii kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särön runovastaavana. Hän on julkaissut runokirjat Hajoamisen syyt (ntamo 2009), Reilummin blingiä viimeiseen hymyyn (Idiootti 2010, omaelämäkerrallista keskeislyriikkaa), Suruviestejä ja tiskinalustavaraa (ntamo2011)

Veera Antsalo (s.1975) on helsinkiläinen lipunmyyjä, runoilija ja Särö-lehden avustaja. Hänen esikoisrunokokoelmansa Sähkökatkoksen aikaan (Teos) ilmestyy elokuussa.

Viisi runokokoelmaa, viisi tietokirjaa, kaksi toimitustyötä ja yhden käännöksen julkaissut kirjailija-toimittaja Rita Dahl (s. 1971) on koulutukseltaan valtiotieteiden ja filosofian maisteri. Hän on toiminut Suomen PENin varapuheenjohtajana vuosina 2006-2009 ja naiskirjailijakomitean vetäjänä 2005–2009. Dahl koordinoi elokuussa 2007 järjestetyn Suomen PENin Keski-Aasian naiskirjailijakokouksen, johon osallistui kirjailijoita eri maista. 2011 hän koordinoi suomalaisten ja afrikkalaisten kirjailijoiden kirjeenvaihdon, jonka pohjalta toimitettu Minttutoffeen onni ilmestyi äskettäin Palladium-kirjoilta.

Riikka Heinonen on helsinkiläinen runoilija ja toimittaja. Hänet valittiin Nuoren Voiman Liiton Debytoi runoilijana -kilpailussa vuoden 2010 debytantiksi.

Tuukka Hämäläinen on Kotkassa syntynyt ja Helsingissä asuva musiikkitoimittaja, kirjailija ja runoilija. Häneltä on julkaistu mm. haastattelukirja Kirosäkeet – 20 uuden suomirockin sanoittajaa (2011), sekä esikoisrunoteos Moottorit (2010). Hämäläinen pitää myös viikottaista lyriikkablogia musiikkilehti Rumban nettisivuilla.

Silvia Hosseini on Helsingissä asuva suomalais-iranilainen opettaja, kirjallisuudentutkija sekä Särö-lehden ja Mustekala.info-verkkolehden toimittaja.

Jukka Mallinen (1950) on esseisti, kääntäjä, venäläisen kulttuurin tuntija. Hän on julkaissut esseekirjan Venäjästä Varastettua ilmaa (Savukeidas 2008), Joseph Brodskysta Seisahdus erämaassa (Savukeidas 2010), matkakirjan Sankarimatkailijan Kaliningrad (Like 2008). Hän on ollut järjestämässä monia suomalaisia kirjallisuus-, ihmisoikeus- ym. tapahtumia Venäjän, Valko-Venäjän, Kirgistanin ym. kanssa. Mallinen on suomentanut paljon radikaalia venäläistä kirjallisuutta, kuten Viktor Jerefejeviä, Anna Politkovskajaa, Vladimir Sorokinia, Eduard Limonovia, Mihail Bergiä.

Mark Mallon on saksalais-suomalainen kirjallisuuden yleismies, joka on julkaissut runokirjan Aregemia (Tammi 2010), Poems of Aregemia -kirjan (ntamo, kuvitus Sanna Saastamoinen, osittainen käännös Aregemiasta), ja sarjakuvaromaani Fillarijutun (WSOY 2006, piirrokset Petri Hytönen). Mallon asuu tällä hetkellä Berliinissä ja päätoimittaa siellä kirjallisuuslehti Säröä sekä isännöi Berliinin Särön taiteilijaresidenssiä.

Ulla Ora on loviisalainen toimittaja ja kaunokirjallisuuden tekijä. Hän on esittänyt runojaan eri tapahtumissa. Hän kirjoittaa kirjallisuusarvioita mm. Sanomien maakuntalehtiin.

Joutsenosta, Suomen itärajalta kotoisin oleva Vilma Panula opiskelee parhaillaan Lahden taideinstituutissa kuvataiteilijaksi ja elokuvantekoa. Hän on runoihin painottunut harrastelijakirjoittaja. Panula debytoi runoilijana toukokuussa ilmestyvässä Taiteilijaelämää-Särössä.

Terttu Ruottu on porvoolainen myyjä, joka on opiskellut kirjoittamista mm. Porvoon kansalaisopistossa, Oriveden Opistossa ja Jyväskylän Avoimessa yliopistossa. Hän on julkaissut vuonna 2006 omakustanteena runokirjan Hetken vielä seison tässä.

Runoilija Sirkka Turkka (1939) on ollut vapaa kirjailija vuodesta 1974 alkaen ja asuu nykyään Lohjalla. Turkka on yksi arvostetuimpia ja luetuimpia nykyrunoilijoitamme; hänen tekstejään on käännetty yli kymmenelle kielelle. Viimeisin käännös on hepreankielinen laaja valikoima hänen koko tuotannostaan. Turkka on saanut Finlandia-palkinnon kokoelmastaan Tule takaisin, pikku Sheba. Yleisradion Tanssiva karhu -lyriikkapalkinnon hän sai kokoelmasta Sielun veli. Vuonna 2005 Sirkka Turkka sai SKS:n Aleksis Kiven rahaston palkinnon elämäntyöstään.

Elokuussa ilmestyvä Taiteilijaelämää 2 -Särö haastattelee Turkkaa ja julkaisee hänen Berliinin Särö-residenssissä syntyneen runon.

Runoilija Hamdam Zakirov syntynyi Uzbekistanissa vuonna 1966. Hän opiskeli Sotalaivaston Insinöörien Korkeakoulussa Leningradissa ja Taškennin ja Ferganan yliopistoissa Uzbekistanissa. Zakirov työskenteli dramaturgina Ferganan draamateatterissa, kirjallisuuden tutkijana kaupunginmuseossa sekä Uzbekistanin ja Venäjän (Moskovassa) sanomalehdissä toimittajana. Hänen runojaan ja artikkeleitaan on julkaistu Uzbekistanissa, Venäjällä, Ukrainassa, Latviassa, Yhdysvalloissa, Italiassa, Ranskassa, Suomessa (mm. Idäntutkimus, Särö). Uuden teoksen painamisesta on jo sovittu kuuluisan moskovalaisen kustantamon NLO:n kanssa. Runoja on käännetty suomeksi, italiaksi ja ranskaksi. Zakirov muutti Suomeen vuonna 2001. Hän asui Kouvolassa useamman vuoden ja nyt hän asuu Vantaalla.