Savolaiset matemaattiset juuret

Särön uudessa neuvotteluhuoneessa, joka sijaitsee Vanhan Porvoon sielun ytimessä, josta on näkymät muun muassa Piispantalolle, etanaravintola Timbaalin keittiöön ja tuomiokirkolle, kokoontui keskiviikkona Särön sen hetkinen kuusihenkinen miehistö (taittaja Talvila selkävamman takia tosin poissaolevana) ja kävi läpi pääsiäsnumeron sisältöä.

Luvassa on iltasatua, kuten olemme mainostaneet jo noin yhdeksän kuukautta, sekä tarinaa ja faktaa muun muassa planeetta Marsista ja kirjailija H.P. Lovecraftista.

Uuden Itämaan nousevana runoilijana esitellään Maaria Pääjärvi.

Runotarjonta tähän numeroon oli poikkeuksellisen laadukasta ja runsasta, mutta koska tulossa on vain 80-sivuinen yksöisnumero, osa runoilijoista sijoitetaan kesään. Mikäs sen mukavampaa, koska kesällä runoilijakin saa kokea olevansa peloistaan ja angsteistaan vapaana, kun hän saa kellotella sähköaidan sisällä ruohonkorsi suussaan autereisen lehmänkatseen lumossa. Mutta kyllä pääsiäisnumeroon on tulossa useammankin tekijän runoutta, älkäähän huolestuko.

Kuvituksesta ja sen hankkimisesta vastaa oudoilla visioilla varustettu AD Saastamoinen.

Ai niin, eräänä iltana Saastamoinen tokaisi ruoka suussaan, että kaikkien humanistien pitäisi opiskella matematiikkaa siinä missä tieteilijöidenkin — turhuuksiin asti. Ilman matematiikkaa humanisti ei ymmärrä todellisuuden abstraktia luonnetta. Ja sitten ne taiteilijat:  erityisesti heidän opintoihinsa pitäisi aivan ehdottomasti sisällyttää laaja ja syvällinen matematiikan kurssi, edellä mainitun syyn takia.

Sitä paitsi: mitä tarkemmaksi ja elämästä etäisemmäksi matematiikan taju muuttuu, sitä ajattomammaksi muuttuu sivellintä ja hiirtä siirtelevä käsi.

Liekö tuo totta, enpä tuoda tiedä, sillä Savosta ne Saastamoisen juuret ovat lähtöisin. Siellä ne pysyvätkin.

Terveisin päätoimittaja Mallon