Synkkiä lonkeroita aivoissa ja liiteleviä rahoja Porvoossa

Viime kuukausina Särölle on tullut tolkuttomasti kielteisiä avustuspäätöksiä, tai oikeastaan päätöksiä ei ole tullut lainkaan — avustukset ovat vain jääneet saamatta. Menot ovat sen sijaan kasvuissa: Taidetehtaalta koittaa muutto kaksivuotisen remontin tieltä viimeistään juhannuksena 2009, ja tietenkin kalliimpiin tiloihin.

Porvoon kaupunginvaltuusto päätti olla subventoimatta taiteilijoiden väliaikaisia tiloja, ja tiloja joudutaan hakemaan yksityisltä markkinoilta. Särölle tämä tarkoittaa 130–250 euron lisäystä kuukausimenoihin. Allekirjoittaneelle on kesästä lähtien voitu maksaa päätoimittaja-tuottajan tehtävistä sadan euron kuukausipalkkaa (0,50–0,90 euroa/tunti), ja nyt tämä vähäinenkin ilo on vaarassa.

Mutta ei tämä ole varmaankaan niin synkkää kuin voisi pelätä: Aina kun katastrofi-paholainen on yrittänyt hitaasti taaperrellen tai nurkan takaa vaanien käydä Säröön käsiksi ja iskeytyä kurkkuumme, pelastava enkeli on liidellyt rosoista taivasta myöten paholaisen ylle ja vääntänyt suomeksi sanoen niin pahanhajuiset jöötit pahiksen päälaelle, että pahis on tuskasta väännellehden kaikonnut takaisin onkaloihinsa, ties kenen paikallispoliitikon aivokiemuroihin.

===

Taidetehtaan vuokralaisille suunnatussa, kaupungin äskettäin järjestämässä kokouksessa esitin toteamukseni, että Porvoon kaupunki on häslännyt Ensio Miettisen ja opetusministeriön Taidetehtaan kunnostamiseen myöntämät avustukset: ensin tehdään kallis remontti, sitten rakennus puretaan.

Ulkoporvoolaisille siis tiedoksi, että Porvoon Taidetehdaseen valmistui pari vuotta sitten nk. ateljeesiipi. Rakentamista rahoitti muun muassa Ensio Miettinen sadalla tuhannella eurolla. (Kuka tietää opetusministeriön sijoituksen suuruuden?) Ateljeesiipeen muutti  Särön toimituksen lisäksi kymmenkunta muuta kulttuuriyhteisöä ja taiteilijaa. Entiset vuokralaiset mukaan lukien Tehtaalla työskentelee tällä hetkellä parisenkymmentä taiteilijaa ja yhteisöä.

Olemme olleet tyytyväisiä tiloihimme. Ensi kesänä Tehdas revitään suurin piirtein kokonaan tai ainakin puoliksi maan tasalle ja rakennetaan parin vuoden aikana taas uudelleen, julkisivut kaiketi säilyttäen. Remontti, purku- ja uudelleenrakennuskuvioon sekoittuu maankäyttö- ja rakennussopimuksia, joista en osaa sanoa enempää, enkä tietenkään uskalla epäillä niiden laillisuutta, eikä Porvoossa kukaan muukaan. Kokoamis- ja purkamisleikin hyötyjinä lienevät kuitenkin muut tahot kuin taiteilijat, jotka kulttuurihallintomme kaiketi kokee piikkinä lihassaan.

Totesin vuokralaisten kokouksessa myös, että esimerkiksi Kotkassa työtiloja löytyy Porvooseen verrattuna puolet halvemmalla kuin Porvoossa —  ja että näitäkin vuokria Kotkan kulttuurihallinto subventoi –, johon yleensä niin herrasmiesmäisesti ja sivistyneesti käyttäytyvä sivistystoimenjohtaja vastasi, että tervemenoa sitten sinne Kotkaan.

Mutta ei, Särö pysyy pystyssä paikallishallintomme suhtautumisesta huolimatta, ja uskoakseni se pysyy Porvoossa, koska onhan meillä täällä Runebergin henki (josta veromaksajat ovat maksaneet kalliisti) ja uusi hieno kaupungin logo, johon kaupunki sentään sijoitti 30.000 euroa.

Taidetehtaan vuokralaisille ehdotettu subventio olisi ollut 50.000 euroa per vuosi. Logoon sijoitetut rahat kuulemma maksavat itsensä takaisin, joten kyllä tämä tästä.

Sitä paitsi ainakin tähän mennessä Porvoo on myöntänyt Särölle vuosittaisen 800–1000 euron toiminta-avustuksen — josta kiitokset — mutta toisaalta, ensi vuonna tätäkään tukea ei kulttuuritoimenjohtaja Hartmannin mukaan luultavasti enää voida myöntää.

Suurimmat kiitokset haluan Särön puolesta lausua taidemesenaatti Ensio Miettiselle sekä opetusministeriölle, joiden tuen turvin Särö sai kaksi vuotta nauttia edullisesta ja hyvästä toimistosta sekä innovatiivisista ja mukavista taiteilijanaapureistaan.

Pieni kiitos myös remontin tehneelle rakennusfirmalle, joka huvitti Tehtaan vuokralaisia rakentamalla suihkutilan, jota kukaan ei ole koskaan saanut käyttää eikä ikinä tulekaan käyttämään, koska kaadot oli tehty nurinkurisesti siten, että vesi valuu kaikkialle muualle paitsi viemäriin — erityisesti käytävälle.

Enkeleitä odotellessa,

Mark

PS:   Kaunis kumarrus Särön uusille tilaajille, joita on viime viikkoina liidellyt taivailla tihenevinä parvina nettitilauslomakkeet takataskuissaan Turusta ja Rovaniemeltä saakka.