Yhdeksän kysymystä & 1 haaste kirjoista

Blogistanissa kiertää ajoittain kirjallisuuteen liittyviä meemejä. Tämä kysymyspatteri oli liikkeellä pari vuotta sitten, mutta herätän sen nyt uudelleen eloon Säröläisten sekä muiden bloggaajien kirjakokemusten ja -mieltymysten selvittämiseksi.

1. Kirja joka muutti elämäsi?
Mikään kirja ei ole konkreettisesti muuttanut elämääni, vaikka olen monesta ammentanut ideoita ja mausteita omaan arkeeni. Nostan sen sijaan spotteihin Kuvitettuja klassikkoja -sarjakuvasarjan, joka sai minut innostumaan tarinoista ja toimi eräänlaisena ponnahduslautana kirjojen maailmaan. Ja sehän oli iso muutos.

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?
Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu on kirja, jonka runot olen lukenut elämäni aikana useita kymmeniä kertoja. Minkäs teet: olen rakastunut Herra Pii Poohon. Olen lukenut useamman kerran myös Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssin, josta keräilen erikielisiä versioita. Kanadalaisen Robertson Daviesin upean The Cunning Man -kirjan olen lukenut kahdesti ja aion lukea sen jälleen lähitulevaisuudessa. Väinö Linnan tuotannon ja Tove Janssonin Muumi-kirjojen äärelle palaan toistuvasti.

3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Lähden siitä, että saarelta on pyrittävä paikkaan, jossa on ainakin kirjasto. Saisikohan Amazonista Sudenpentujen käsikirjan?

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.
Viini-kirjoilla on todistettavasti tällainen vaikutus. Ainakin silloin, kun niiden vinkeistä ottaa vaarin.

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?
Hormonivaihtelujen vuoksi naisen elämässä on hetkiä, jolloin jo yksikin satunnainen sana (vaikkapa ”käkikello”) itkettää. Tästä syystä suhtaudun varovaisesti esitettyyn kysymykseen. Ei pidä kirjaa syyttää, jos porua pakkaa tulemaan. Mutta on yksi teos, jonka monet kohtaukset saavat minut kyyneliin: Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Siinä on niin tunnistettavia ja koskettavia asioita oman sukuni ja kansamme historiasta.

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?
Aiemmin haaveilin tietokirjallisuuden puolelle kirjasarjaa suosittujen pääkaupunkien siisteistä, yleisessä käytössä olevista vessoista. Matkailijana arvostaisin tyylillä tehtyä kirjaa, jossa vessojen sijainnin lisäksi olisi luonnehdinta tiloista ja mahdollisista maksuista sekä kerrottaisiin sen rakennuksen suunnittelijoista, historiasta ja kaupunginosasta, josta kyseinen helpotushuone löytyy. No, nykyään saatavilla on parikin opusta, tällainen ja tällainen.

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?
Vierastan ajatusta kiellettyjen kirjojen listasta. Kyllä maailmaan sanoja mahtuu. Eihän kaikkea kuitenkaan tarvitse eikä ehdikään lukea.

8. Kirja jota parhaillaan luet?
Nyt kesken on monta: mm. Philip Ballin The Devil´s Doctor, Nancy Goldstonen Four Queens, Aina Bergrothin Ah autuutta, Juhana Vähäsen Avaa tule, Paula Wilsonin Bengtskär — Majakka, koti ja taistelutanner, J.K. Rowlingin Harry Potter ja kuoleman varjelukset sekä ystävältäni lahjaksi saamani Michael Farrin Tintti — Tarinoiden todelliset taustat. Kulloisenkin kirjan valitsemista määrää osin työ, osin mielentila.

9. Kirja jonka aiot lukea?
Olen innokas nojatuolimatkailija ja minulla on eräs ikuisuusprojekti, jonka aion vielä saattaa päätökseen. Patricia Schultzin kokoama 1000 Places to See Before You Die kuljettaa lukijaa ympäri maailman ja laventaa innoittavalla tavalla maantiedon tuntemusta. Suosittelen — tai pikemminkin varoitan: kirja voi suistaa vararikkoon.

10. Haasta viisi bloggaajaa
Kasvatan haastettavien lukumäärää kahdella, sillä haluaisin kuulla Särön blogi-tiimiä eli Markia, Tiinaa, Sannaa, Johannaa, Jukkaa, Aria ja Heikkiä elähdyttäneistä kirjoista.

Ja haastajana on Eija