Vuoden 2023 Runeberg-palkinnon voittajaksi on ehdolla romaaneja, novellikokoelmia, runoteoksia sekä yksi pienoisromaani.
Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Ensi vuoden ehdokkaat julkistettiin kansallisrunoilijan kodissa Porvoossa 8. joulukuuta.
Esiraati valitsi ehdokasteokset noin 240 teoksen joukosta. Raati suitsuttaa suomalaisen kirjallisuuden korkeaa tasoa, sen monipuolisuutta ja omintakeisuutta. Esiraadissa toimivat tänä vuonna kirjailija, taiteilijaprofessori Helena Sinervo, kriitikko Teemu Korpijärvi ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Kaneli Kabrell.
Vuoden 2023 Runeberg-palkintoehdokkaat:
Johan Bargum: Äldre män (Förlaget) / Ikämiehiä (Teos) suom. Outi Menna
Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava)
Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar (Förlaget) / Selkounien käsikirja (Otava) suom. Maija Kauhanen
Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos)
Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos)
Tiina Lehikoinen: Punelma (Like)
Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S)
Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)
Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms)
Iida Rauma: Hävitys (Siltala)
Nyt julkistettujen ehdokkaiden joukosta Runeberg-palkinnon voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg.
Tänä vuonna esiraadin kriteerinä oli kirjallisuudellisuus.
Terminä kirjallisuudellisuus viittaa venäläiseen formalismiin, 1920-lukulaiseen kirjallisuuden ja kirjallisuustieteen suuntaukseen. Formalisteille keskeistä oli kirjallisuuden oma poeettinen kieli, eikä niinkään teoksen ideologinen sisältö.
Rantama, joka aloittaa nyt työnsä palkintoraadissa, pohtii myös kirjallisuudellisuus-termin määritelmää: ”Teoksen on tunnuttava kirjalliselta taideteokselta, ei vain läjältä tekstiä.”
Runeberg-palkinnon sihteeri, toimittaja Samu Karvala painottaa taidekirjallisuuden merkitystä: ”Ehdokaskirjojen tulisi tehdä taiteellinen vaikutus raatilaisiin – hyvä lukuromaani ei yleensä yksinään riitä perusteluksi.”
Miltä runouden kirjallisuudellisuus näyttäytyy romaanin kirjallisuudellisuuteen verrattuna? Rantama pohtii: ”Lajeja sinänsä on melko mahdoton vertailla, mutta teosten jättämiä vaikutelmia pystyy tietyissä rajoissa rinnastamaan. Mikä teos siis hyödyntää oman lajinsa parhaiten ja muodostaa vahvimman kokonaisteoksen?”
Karvala luonnehtii palkintoraadin työtä: ”Ammattilaiset arvioivat ammattilaisia. Mukana ovat alusta asti olleet Kirjailijaliitto, Arvostelijain liitto ja Finlands svenska författareförening.”
Palkinnon voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5.2.2023. Tilaisuus lähetetään suorana live stream -lähetyksenä osoitteessa uusimaa.fi/runeberg.