Lahjoita vanha tietokoneesi Malawiin

Aikoinaan Särön syntyyn myötävaikuttanut Anja Luoma toimittaa tietokoneita köyhän afrikkalaisen maan lukiolaisille. Mikäli kaapeissasi uinuu vanhoja kannettavia tietokoneita, joista et ole osannut hankkiutua eroon, niille on nyt hyvä tarkoitus.

Asioilla on juuria, ja toisinaan on hyviä syitä vilkuilla näitä juuria ajan ja paikan läpäisevällä röntgenkatseella. 1990-luvun puolivälissä Porvoon Taidetehtaalla, joka vielä silloin oli vanhojen puiden ja mustarastaiden ympäröimä rapistunut tiilirakennus, toimi talouspäällikkö Anja Luoman johtama työttömien yhdistys. Työttömille tarjottiin Treffi-nimisessä ruokalassa edullista lounasta. Siellä söi säännöllisesti myös muuan Mark Mallon, runoileva ja työtön pitkätukka.

Eräänä päivänä kirjallisuutta rakastava Luoma otti Mallonia tukasta kiinni ja patisti tätä tekemään jotakin hyödyllistä, esimerkiksi kirjoitusharrastukseen liittyen. Miten olisi vaikka luovan kirjoittamisen kurssi työttömille ja syrjäytyneille? Uudenmaan Taidetoimikunnan ja Porvoon kaupungin avustuksella Mallon tovereineen käynnisti kirjoittajakurssitoiminnan, joka vuosien varrella paisui kuin pullataikina. Kurssien osallistujien ja vetäjien joukosta kehkeytyi vähitellen toimitus Peilikuva-nimiseen kulttuurilehteen.

Lehden tarina kesti muutaman vuoden ajan. Peilikuvan ja kotkalaisen Peilaaja-nimisen lehden sirpaleista muodostettiin Särö. Mallon ryhtyi Peilikuvan lukijoiden toiveesta sen päätoimittajaksi, vaikka tiesi, ettei tiedossa olisi leveää leipää. Särö on sittemmin kasvanut residensseineen ja runotapahtumineen monilonkeroiseksi kulttuuriolioksi.

Muutama viikko sitten Porvoon kadulla 76-vuotias Luoma läpsäytti Mallonin kaljua ja kysyi, olisiko hänellä tarjota Malawiin vanhaa tietokonetta. No, löytyihän niitä tietokoneita Särön toimituksen jäljiltä.

Anja Luoman perustama Malawin kummit ry on auttanut Malawin syrjäseudun lapsia ja nuoria jo 16 vuoden ajan. “Kaikesta on siellä pulaa”, Luoma kertoo. Monilla koululaisilla ei ole koulunkäyntiä varten perustarvikkeitakaan, kuten kyniä tai vihkoja. Luoma on rakennuttanut Nanchirin kylään kaksi koulua ja asunnon opettajille sekä muun muassa järjestänyt ompelukursseja naisille, jotka valmistavat nyt lapsille koulupukuja. Nyt yhdistys kerää muutamia kannettavia tietokoneita lukiolaisille.

Luoman mukaan lahjoitettujen tietokoneiden ei tarvitse olla hyviä tai nopeita. Ne tyhjennetään tietoturvallisiksi ennen Malawiin viemistä, ja koneiden perillemeno niitä tarvitseville opiskelijoille on taattu.

Jos haluat antaa tietokoneesi malawilaiselle lukiolaiselle, voit olla yhteydessä suoraan Anja Luomaan (040 582 6581, anja.luoma(at)netti.fi) tai Säröön.

Lue myös: