Uusi kirjailijaresidenssi aloittaa toimintansa Stockforsissa

Pyhtääläisen hyvinvointialan yhdistys Kasvajat ry:n ylläpitämä residenssi on perustettu yhteistyössä Särön kanssa. Käytännöllinen ja kaunis asunto sijaitsee vanhalla paloasemalla joen äärellä, lintuhoitolan naapurissa.

Kymijoen Biskopsströmmen-nimisen sivuhaaran itäpuolella, Kymenlaakson reunalla sijaitsee Strömforsin ruukin tuntemattomampi, villimpi ja rosoisempi sisar, entinen puuhiomo Stockfors. Alueen toimintaa organisoiva pyhtääläinen hyvinvointialan järjestö Kasvajat ry on viime vuosina elävöittänyt tiloja aktiivisesti, suureksi osaksi vapaaehtoisvoimin. Nykyään Stockforsissa on ulkopuolisten järjestäjien toteuttamien tapahtumien ja kurssien lisäksi muun muassa taidegallerioita, kahvipaahtimo, pakkausmuseo, kesäkahvila, kuntosali, lintuhoitola sekä masentuneille ja työuupuneille tarkoitettu parantola.

Kirjailijaresidenssi on luonteva lisä Stockforsin kulttuurimyönteiseen yhteisöön.

Kirjailijat ja muut luovan kirjallisen työn tekijät voivat hakea yhden, kahden tai kolmen viikon mittaista residenssijaksoa (ma–su). Residenssiasunto on perustettu entiselle paloasemalle, jonka tunnistaa sammutusletkujen kuivatukseen tarkoitetusta pienestä tornista. Asunnossa on neljä makuuhuonetta, kaksi yhteiskäytössä olevaa kylpyhuonetta sekä tilava keittiö. Jokaisessa huoneessa on työpöytä. Asunto ei ole esteetön.

Särön jäsenet saavat residenssin hinnastosta 20 % alennuksen.

Stockforsin hyvinvointimyönteisen hengen mukaisesti residenssiin voi tulla myös hiljentymään ja ammentamaan voimaa luonnosta.

Autottomat ja muut julkista liikennettä suosivat kirjoittajat pääsevät residenssiin ongelmitta Helsingin ja Kotkan suunnasta. Bussi pysähtyy Pyhtään liittymässä numero 70, josta Stockforsin väki noutaa tulijan niin sovittaessa. Lähin ruokakauppa ja ravintola on noin kahden kilometrin päässä. Tarvittaessa residenssivieras voi pyytää henkilökunnalta kyydin kauppaan ja takaisin.

Stockforsin miljöö on tullut osalle jäsenistämme tutuksi viime vuosina, jolloin Särö järjesti Stockforsin tiloissa kaksi Rautaparran runoiltaa. Keskustelua, runoutta, proosaa ja musiikkia sisältäneet tapahtumat houkuttelivat kulttuurinnälkäistä väkeä Helsingistä, Porvoosta ja Kouvolasta asti.

Stockforsin kirjailijaresidenssiin on jatkuva haku. Lisätiedot ja hakulomake. Yhteyshenkilö: Katja Lemberg / Kasvajat ry, , puh. +358 40 753 4101.