Lumipuvussa

Maija Väisänen:

Taas vaihtui vuosi. Vaikka eilinen päivä oli samanlainen kuin tämä päivä. On lunta. On pakkasta. Ollaan suomalaisia. Joku on kuollut, ja joku syntynyt. Ehkä joku on tehnyt lupauksia, joku jättänyt kokonaan lupaamatta.

Näin vuodenvaihteessa on hyvä miettiä elämää, mitä on kokenut ja tuntenut. Ottaa opikseen ja jatkaa matkaa parempana ihmisenä.

Muistella ja kiittää heitä, jotka 70 vuotta sitten olivat varmistamassa, että nyt saamme rauhassa ottaa vastaan uuden vuoden.

1.1.1940 Raatteen tien taistelut alkavat. Seitsemän päivää kestäneessä taistelussa suomalaiset tuhosivat neuvostojoukkojen divisioonan.  Kannaksen divisioonien ja joukko-osastojen numerointia muutetaan venäläisten harhauttamiseksi. Miehet jaksavat, vaikkei joulukaan tuonut rauhaa rintamille. (Yle/Uutiset/Talvisodasta  70 v)

Luutnantti Aarne Juutilaisen komppania on asemissaan lumisessa korvessa. ”Lumivaippaiset vartiomiehet sulautuvat näkymättöminä maisemaan. Yhtä hyvin he voisivat olla puita tai lumen peittämiä kantoja.” (Mika Waltari, Helsingin Sanomat 6.1. ja 8.1.1940)

1.1.2010 Kollaa kestää. Kokonniemessä on Talvisodan rakennukset käynnissä. Viikon päästä ”Marokon kauhun” lumipukuiset miehet puolustavat linjojamme vainolaisen hyökkäykseltä, punaposkiset lotat muonittavat väsyneitä joukkoja.

”Metsä ja hanki taistelevat vihamiestä vastaan ja metsä suojelee poikiaan. Ryssä ei uskalla metsään lähteä, ja jos lähtee, ei koskaan palaa joukko-osastoonsa.” (Mika Waltari, HS 6.1. ja 8.1.1940)

Mitä mahtoi miettiä mies 70 vuotta sitten vuoden vaihtuessa? Ei räiskynyt raketit. Tykistön paukkeessa ajatus ehkä karkasi kotirintamalle, vaimoon ja lapsiin, äiteihin, jotka huolesta harmaantuneina jaksoivat toivoa ja uskoa.

Lämpimiä ajatuksia rintamalta,

Maija Väisänen alias lotta Lilja Käki

Suuri talviteatteri ja muistelmateos Porvon Kokonniemessä:

Talvisotanäytelmä 8.1.–31.1.2010

Esitykset Kokonniemen puistoalueella

Ensi-ilta 8.1. klo 19

Esityksiä joka viikonloppu 31.1. asti la ja su klo 12, 15 ja 18

Kesto 1,5 h, säänmukainen varustus

www.talvisotanaytelma.fi