Rumpujen kaupunkia luetaan innolla

Kriitikot pitävät Säröttären vastikään julkaisemaa novellikokoelmaa viehättävänä, syvällisenä ja laadukkaana suomennoksena. Poimimme ensimmäisistä kritiikeistä koosteen.

Olga Tokarczukin novellikokoelma on ”laadukasta ja oivaltavaa proosaa ilman lukijoita aliarvioivaa osoittelua”, kirjoittaa Herman Raivio Helsingin Sanomissa 25.3.2023. ”Rumpujen kaupungin miljööt ovat itäeurooppalaisia, mutta metafyysisessä mielessä keskeisin paikka on liminaali, välitila. Yhdessä novellissa todetaan, miten ’kaikki jäisi roikkumaan ilmaan, epävarmana siitä, onko se jo tapahtunut vai onko sen vuoro vasta tulossa’.

”Välitilassa ollaan myös temporaalisesti. Kansanuskomukset, myytit ja muut arkaaiset muodot yhdistyvät nykyaikaisiin viitepisteisiin niin, että tapahtuma-aika hämärtyy.”

”Teoksen painavin ajatus kuuluu: ihminen voi yrittää pitää kiinni minuudestaan ja identiteetistään, mutta kontrolli on turhaa. Vieras vie kuitenkin. Tämä on piristävää nykypäivänä, kun omia rajoja suojellaan hysteerisesti ja toinen koetaan potentiaalisena uhkana.”

Kirjavinkit-sivuston Mikko kirjoittaa arviossaan 20.3.2023:

”Heti avausnovelli ’Avaa silmät, olet kuollut’ sekoittaa lukijaa kertomalla C.:stä – Tokarczuk ei useinkaan nimeä henkilöitään tämän kummemmin – joka on ostanut kannen houkuttelemana dekkarin, jota lähtee lukemaan. Novelli kuvaa dekkarin etenemistä ja C.:n lukemisprosessia, joka keskeytyy milloin mistäkin syystä. Lopulta dekkarin ja C.:n elämän väliset rajat alkavat liudentua herkullisella tavalla.”

”Tokarczukin novellit ovat tunnelmaltaan viehättävän kummallisia. Niissä on syvyyttä ja psykologista tarkkuutta. Kokoelma on laajuutensa vuoksi yhteen putkeen luettuna vähän raskas; suosittelen oman kokemukseni pohjalta lukemaan pienemmissä annoksissa.”

Teos on huomioitu myös Kalevassa ja Lapin Kansassa. Kriitikko Tero Vainio kirjoittaa 5.2.2023:

”Useammassa novellissa Tokarczuk asettaa henkilönsä kafkamaiseen tilanteeseen, jossa maailman pelisäännöt pettävät ja oma asema kokonaisuudessa alkaa huojua. Englantilainen psykologi joutuu Varsovassa keskelle poikkeustilaa, ja aviopari riitelee läpi uhkaavan maailmanlopun.”

”Suurimmalta osaltaan Rumpujen kaupunki on nautittavaa Tokarczukia, ajattelultaan syviä vesiä luotaavaa ja esteettisesti tyydyttävää.”

Kirja on myynnissä Särön verkkokaupassa.