Sahra Wagenknechtin kirjan käännösoikeudet Säröttärelle

Saksalainen vasemmistopoliitikko kritisoi kirjassa omaa puoluettaan Die Linkeä kovasanaisesti elitismistä ja pienituloisen kansanosan unohtamisesta. Kritiikistä seurannut mylläkkä johti lopulta uuden, nopeasti kasvavan puolueen syntyyn. Suomeksi Die Selbstgerechten julkaistaan vuonna 2025.

Saksan politiikka on myllerryksessä: hallitus on epäsuositumpi kuin koskaan. Vasemmistopuolueiden kannatus on laskussa, ja oikeistopopulistinen AfD kasvattaa suosiotaan joka puolella maata. Saksalaisen politiikan tutkijan mukaan vasemmiston poliittisten painopisteiden siirtyminen yhä enemmän identiteetti- ja ilmastopolitiikkaan karkottaa perinteisiä työväestön äänestäjiä ja sataa lopulta AfD:n laariin.

Todelliseksi vastavoimaksi oikeistopopulismille ennakoidaan Sahra Wagenknechtiä, jonka vuonna 2021 ilmestyneen menestysteoksen Die Selbstgerechten (“Itseriittoiset”) Särötär julkaisee vuonna 2025 suomeksi. Kirjan suomentaa Riikka Uhlig.

Saksalais-iranilaisen Wagenknechtin teoksen kritiikki nykyvasemmistoa kohtaan aiheutti kohun hänen omassa puolueessaan Die Linkessä, josta hän erosi vuonna 2023. Wagenknecht perusti alkuvuodesta 2024 oman, nopeasti suosiota keränneen vasemmistokonservatiivisen puolueensa, Bündnis Sahra Wagenknechtin (BSW), joka ajaa pienituloisen työväestön asemaa ja kritisoi globalisaation haitallisia lieveilmiöitä.

Die Selbstgerechten -teoksen painopisteet ovat Saksan ja Euroopan talous- ja yhteiskuntapolitiikassa. Se on manifesti oikeudenmukaisemman, ihmisläheisemmän politiikan puolesta.