Särön tuleva teemanumero luo uteliaan silmäyksen Slovakiaan

Huhtikuun alussa ilmestyvä 96-sivuinen numero on kenties laajin Suomessa koskaan ilmestynyt slovakialaista kirjallisuutta ja kuvataidetta esittelevä julkaisu.

Odotus on palkittu! Särön numero Näkymiä Slovakiasta – Záblesky zo Slovenska on ennakkomyynnissä verkkokaupassa 9 euron hintaan (ei postikuluja).

Slovakian kirjallisuutta ja tekoälytutkimusta käsittelevässä 96-sivuisessa numerossa luodaan katsaus suomalaisille varsin tuntemattomaksi jääneen keskieurooppalaisen maan kulttuurielämään. Numero syntyi tavallista laajemmassa työryhmässä, johon kuuluvat muiden muassa slovakialaissyntyinen kirjailija, kääntäjä Alexandra Salmela, suomentaja Eero Balk, bratislavalainen kirjallisuusagentti Petra Mikulášová sekä suomalais-slovakialainen kääntäjä ja eduskunnan kansainvälisten suhteiden asiantuntija Mika Laaksonen.

Palkitun runoteoksen vuonna 2020 julkaissut Liza Gennart ei ole tavallinen runoilija, vaan neuroverkko, joka on koulutettu tuhansilla slovakialaisilla kaunokirjallisuuden teoksilla. Särö julkaisee Gennartin runoja ja Gennartin luojan, tutkija Zuzana Husárován haastattelun. Tekoälyn käyttöä kuvataiteessa tutkinut Lenka Hámošová pohtii esseessään, miten taiteilijoiden ja tekoälyn yhteistyötä voitaisiin kehittää nykyistä mielekkäämmäksi, ilman että taiteilijan osaksi jää vain komentojen antaminen koneelle.

Yksi Slovakian merkittävimmistä nykyrunoilijoista on Mila Haugová, jonka runoja julkaistaan suomeksi ensi kertaa (suom. Eero Balk). Suomentaja Riikka Johanna Uhlig esittelee esseessään Haugován runojen pohjalta luotuja nykyklassisia sävellyksiä.

Reportaasikirjailija Andrej Bán tunnetaan poliittisesti aktiivisena Slovakian ja Balkanin syrjäseutujen kuvaajana. Mika Laaksosen suomentamat katkelmat valottavat Keski-Euroopan rajojen liikkuvaa luonnetta ja rajavyöhykkeiden henkistä ilmapiiriä.

Sanna Saastamoinen esittelee kuvataidetta Bratislavan gallerioista tunnustellen kaupungin ilmapiiriä ja historiallisia kerrostumia. Alexandra Salmela pohtii, mistä slovakialainen kirjallisuus rakentuu. Zuzana Drábeková kirjoittaa suomalaisen kirjallisuuden vastaanotosta Slovakiassa eri vuosikymmeninä. Veli-Matti Huhta esittelee Štefan Uherin klassikkoelokuvaa Aurinko verkossa (1962).

Koska Slovakia on pienestä koostaan huolimatta valtava maa, myös seuraavassa Särön numerossa julkaistaan pieni pala slovakialaista proosaa ja runoutta.

Kannen kuva: yksityiskohta Albín Brunovskýn (1935–1997) maalauksesta Susanna ja vanhimmat.