Syksyn elokuvafestivaalit tarjoavat pohdintaa sukupuolen moninaisuudesta

Esittelyssä kolme festivaalia, joiden ohjelmistoissa on kansainvälisiä draamoja ja dokumentteja.

Vinokino Turussa 13.–16.10. ja Helsingissä 3.–6.11.2022

Vuodesta 1992 asti järjestetty Vinokino (joka kantoi 90-luvulla parin vuoden ajan nimeä Pervoplanet) tarjoaa tänä vuonna esimerkiksi ruotsalaisen coming of age -kuvauksen ja lyhytelokuvasarjan. Vinokino on Suomen ainoa queer-tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali.

Festivaalin avajaisnäytös järjestetään maksuttomana Turun Bar Ö:ssä, jossa esitetään Being BeBe -elokuva. Näytöksiä järjestetään myös Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa. 

Särön poiminta:

Death and Bowling (2021): yhdysvaltalaisen Lyle Kashin elokuva käsittelee nähdyksi tulemisen teemaa ja surua. Juonen keskiössä ovat uraansa aloitteleva transmaskuliininen näyttelijä ja keilakuningattaren hautajaiset.

Cinemaissí 26.–30.10.2022

Lokakuun lopulla on mahdollisuus tutustua latinalaisamerikkalaiseen elokuvataiteeseen Cinemaissí-festivaalin puitteissa. Elokuvanäytöksiä järjestetään Helsingissä, Oulussa ja Tampereella. Tämän vuoden festivaalin teema on hiljaiset sankarit. Teeman kautta ohjelmistossa korostuu esimerkiksi tarinat omien juurien etsimisestä ja historian kulun muuttamisesta.

Särön poiminnat:

Fogaréu (2022): Flávia Nevesin elokuvassa todellisuus sekoittuu epätodelliseen. Kasvattiäidin kuoleman jälkeen päähenkilö Fernanda pyrkii selvittämään omaa perhehistoriaansa. Draama kietoo yhteen useita sukupolvia ja esille nousevat myös kysymykset maaoikeuksista ja kolonialismista.

The Silence of the Mole (El Silencio Del Topo, 2021): Anaïs Taracenan dokumentti luotaa Guatemalan poliittista historiaa. Keskiössä on 1970-luvulla työskennelleen toimittajan Elías Barahonan henkilökuva. Dokumentin trailerissa ohjaaja ilmaisee: “To tell this story, we have to open cracks in the walls of silence in a country where we still feel fear”. Näytöksen jälkeen järjestetään paneelikeskustelu Guatemalan historiasta, ennen ja jälkeen sisällissodan.

Hangon Elokuvajuhlat 3.–7.11.2022

Hangon Elokuvajuhlien tämänvuotinen teema on “Nainen” vai nainen. Ohjelmistoon päässeet elokuvat käsittelevät naiseutta ja naiskuvaa, joka suorasti tai epäsuorasti. Suurin osa festivaalin elokuvien ohjaajista on naisia.

Festivaalin kuuluu myös kinokonsertti Sherlock Jr. + Queens of Destruction, jossa mykkäelokuvien rinnalla kuullaan kansan- ja jazzmuusikko Minna Koskenlahden sävellyksiä. 

Särön poiminnat:

Pryvoz (2021): ukrainalaisen Eva Neymannin ohjaama kuvaus Pryvoz-torin arjesta. Tori on yksi Euroopan vanhimpia. Venäjän hyökkäyssodan varjossa elokuvan voi nähdä myös muistona kadonneesta aikakaudesta.  

Medusa (2021): Anita Rocha da Silveira käsittelee elokuvassaan uskonnollisuutta ja kaupallisuutta. Brasilialaisohjaajan satiirinen tarina kertoo ideaalista, puhdasta naiseutta kultivoivasta kulttiyhteisöstä, jonka jäsenet vaanivat öisin kaupunkinsa “huonoja naisia”.

Nautinnollista elokuvailtaa kaikille!